Doprinosi na čekanju

Dragana Orlović

Vijest da je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS na zvaničnoj internet stranici objavio spisak od ukupno 37.889 firmi iz Republike Srpske i FBiH koje nisu dokumentovale i povezale staž radnicima izazvala je ogromno interesovanje. Toliko veliko da je sajt ovog fonda u petak “pao” stotinu puta, pa je bilo nemoguće vidjeti ko je sve tačno na tim evidencijama, a ko nije.

I dok su vjerovatno i radnici i poslodavci tražili svoja imena, poražavajući je podatak da je na tom spisku zaista čak 37.889 neažurnih preduzeća. I za RS, i za FBiH.

Bez obzira na to što su se mnogi od njih tu našli, a uplatili su doprinose, činjenica je da nisu vodili računa o dokumentaciji i tako direktno stvorili poteškoće svojim zaposlenima kada jednog dana ostvare prava na penzionisanje.

Bilo da nisu predali obrazac “M-4”, koji je bio važeći do kraja 2009. godine ili obrazac “1002”, koji je potrebno dostaviti Poreskoj upravi RS, a predstavlja podatak o plati, odnosno, uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doveli su u situaciju mnoge radnike da se zapitaju i zabrinu za svoj odlazak u penziju.

Posebna priča su ipak neuplaćeni doprinosi.

Taj dugogodišnji problem uspješno odolijeva nizu mehanizama koji su do sada pokrenuti da bi ga iskorijenili.

Gotovo sve nekadašnje i postojeće preduzete mjere jednostavno gube trku sa nesavjesnim poslodavcima, koji na razne načine izbjegavaju da izmire obaveze. Naravno, nisu i nikada neće biti svi poslodavci isti. Zato i svaka čast onima koji cijene rad i predanost radnika.

Ali šta je sa onim drugima? Represivnije mjere bi, tvrde stručnjaci, dovele do eventualnih pomaka i rezultata, ali sigurno ne i do dugoročnijih rješenja. Jer naša poslovna politika izgleda samo donekle radi po sistemu - pritiska, što jači, to efikasniji rezultat.

Zato je neophodno pronaći drugačiji model, jer ako ne pomažu strože kazne, možda bi mogli manji nameti.

Uređeniji sistem i efikasnije izmirivanje obaveza moglo bi se, kažu, ostvariti kroz eventualno manje stope za doprinose. Na taj način bi poslodavce doveli u situaciju da im je bar jeftinije da poštuju zakon i prava radnika nego da plaćaju kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana