Donatorski kriminal

Željka Domazet
Donatorski kriminal

Koliko je težak kriminal kada je riječ o donacijama koje su stigle poslije rata do danas u BiH vjerovatno nikada niko neće saznati.

Međutim, ako sve nadležne institucije, u prvom redu Tužilaštvo, SIPA i Sud BiH budu istraživali sve ono do čega je samo za godinu došla Istražna komisija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, javnost će barem dobiti djelimične odgovore na najveći kriminal koji se desio na kraju prošlog i početkom ovog vijeka.

Sama činjenica da je svojevremeno bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji takođe u cijeloj ovoj priči nije ostao potpuno čist, tvrdio da je BiH dobila od međunarodne zajednice više donacija nego svojevremeno Njemačka za obnovu poslije Drugog svjetskog rata u sklopu "Maršalovog plana", jasno dokazuje da su donacije u BiH dolazile, ali da nisu završavale tamo gdje je trebalo.

Na stotine različitih organizacija, institucija i pojedinaca su se poslije rata kao dobar put za pranje novca fiktivno registrovali da bi "pomogli BiH" i poslije pljačke nestajali.

Da su članovi Istražne komisije počeli "čačkati" tamo gdje ne treba i da su na površinu isplivale mnoge kriminalne rabote, jasno govore i činjenice da su upravo oni koji pokušavaju javnosti da ponude odgovore na najveći kriminal izloženi stalnim prijetnjama onih u čije su kriminalne milionske džepove tek ovlaš zavirili.

Da u BiH još uvijek nema dobre volje da se razračuna sa bilo kakvim kriminalom, pa ni ovim, svjedoče konstatacije članova Komisije da im je "glava u torbi" upravo zato što nastoje da razvežu mnogobrojne torbe kriminala koje su završavale na različitim računima po inostranstvu, vilama po svijetu, na atraktivnim destinacijama diljem nebeskog šara i po BiH.

O dobroj volji i poštenju svih onih koji bi najradije da se sve na tom polju zanavijek zaboravi jasno govori i podatak da su se toj istoj Istražnoj komisiji vratile na stotine dopisa sa natpisom "nepoznata adresa". Da stvar bude apsurdnija, među njima je i desetak stranaka, poput Stranke za BiH i inih koje godinama uvjeravaju opljačkani narod i birače da će, ukoliko pobijede na izborima, stvoriti "poštenu i stabilnu, stoprocentnu, prosperitetnu i cjelovitu ..." i kakvu sve ne BiH.

Među njima je i masa onih koji se godinama "prodaju" kao dobrotvori i borci za prava i život osiromašenog naroda koji su "merhametli" uzimali milijarde a narodu udjeljivali mrvice.

Da će se priča o donacijama u BiH do kraja raspetljati malo je vjerovatno, ali je prema podacima do kojih je došla Komisija sasvim jasno da su enormna donatorska sredstva odlazila u Federaciju, dok je Republika Srpska dobijala mizerne iznose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana