Donacije

Krstina Ćirković

Sadnice šljiva, koje su ovih dana završile na bratunačkoj pijaci, ponovo su pokrenule pitanje zloupotreba donacija, koje su poslije rata stizale u srebrenički kraj.

Da je pojam donacija izgubio smisao humanosti i davanja za neku dobru svrhu, koja ne podrazumijeva nikakvu protivuslugu, pokazuje i primjer hodže Elvira Hodžića. Kancelarija UNDP-a u Srebrenici donirala je sadnice bratunačkim voćarima, ali je sve otišlo simpatizerima SDA, pa čak i onima koji nemaju imanje na području ove opštine. Umjesto da na ovaj način pomognu sirotinji da se prehrani, najveći dio "kolača" je otišao upravo hodži Elviru Hodžiću. Iako tvrdi da je većinu od 400 sadnica, koliko mu je dodijeljeno, darovao, zna se da sadnice nisu završile kod onih kojima su najpotrebnije.

Iako je javna tajna da je Srebrenica godinama bila poligon za pranje novca, niko se još nije ozbiljno bavio pitanjem gdje je nestalo više stotina miliona maraka. Na račun sirotinje iz ovog kraja izgrađene su velelepne kuće i stanovi po Ilidži, Grbavici, Tuzli i ko zna gdje još, u kojima danas uživaju brojni "beskućnici". Budnim okom motre na Srebrenicu, ali da im ne promakne neka donacija.

Poznato je da se daleko od Srebrenice ovjeravaju spiskovi s terena, na kojima se nalaze imena politički podobnih Bošnjaka. Taj sistem je razrađen i u njega su, uglavnom, uključene uigrane ekipe bliske SDA i Islamskoj zajednici.

Najviše malverzacija bilo je u projektima obnove kuća i otvaranja novih radnih mjesta. Tako su se na posljednjim spiskovima za donaciju našli i oni koji su, zahvaljujući međunarodnim donatorima, izgradili vile u Srebrenici o kojima su sanjali prije rata. Da ih nije malo, potvrđuje činjenica da je formirana komisija, koja će se na terenu uvjeriti u kakvim luksuzima žive i kakve luksuze još traže.

Istinu o donacijama za Srebrenicu vješto prikrivaju oni koji su daleko od Srebrenice, a koji su se dobro okoristili i politički afirmisali i to zahvaljujući dobročiniteljima iz svijeta. U to se uvjerio i novinar iz Holandije, koji je za državnu televiziju radio prilog za dokumentarni film o donacijama te zemlje ovom kraju. Danima je pokušavao da u Srebrenici nađe fabrike, zgrade, farme i plantaže, u koje je, navodno, uloženo više stotina miliona maraka.

Poznavaoci prilika su prećutali, jer ga nisu uputili u Sarajevo i Tuzlu, gdje su "ugrađene" milionske donacije, namijenjene srebreničkom kraju i narodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana