Donacije i VSTS

Sandra Miletić
Donacije i VSTS

Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH u više su navrata tvrdili da je Visoki sudski i tužilački savjet BiH godinama krio podatke o utrošenim milionskim donacijama i da je zbog toga odbijao saradnju sa Kancelarijom za reviziju BiH.

Revizija trošenja donacija koja je konačno obavljena, na osnovu zahtjeva Komisije, pokazala je brojne nedostatke u postupku trošenja donacija u VSTS-u.

Kancelarija za reviziju BiH utvrdila je tako, između ostalog, da procedure nabavki po pojedinim projektima nisu u potpunosti sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i direktivama o procedurama za javne nabavke Evropske komisije.

Utvrđeno je i da sistem internih kontrola u VSTS-u kod procesa nabavki nije obezbijedio potpuni nadzor i kvalitetnu kontrolu u svim fazama procesa nabavki, da ni za jedan projekat nije donesen detaljan plan nabavki sa detaljnom specifikacijom opreme, roba i usluga i tako dalje, i tako dalje...

Istovremeno, VSTS je od 2006. do kraja 2008. godine potrošio ukupno 18.693.151 miliona maraka donacija, od čega samo za plate više od pet miliona maraka. Za "ugovorene i druge usluge" potrošeno je više od 6,5 miliona KM, pravne usluge međunarodnih eksperata koštale su više od 2,8 miliona maraka, domaće konsultacije 471.582 KM...

Osim toga, Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH samo za 2008. godinu odobrena budžetska sredstva VSTS-u iznosila su 7.090.747 KM. Ukupno izvršenje budžeta bilo je 6.335.916 maraka.

VSTS je, ukratko, uz budžetska sredstva, potrošio silne milione donacija, a da pri tome nije ispoštovao osnovne procedure trošenja, ni zakon.

I za to, što je najgore, po svemu sudeći, neće niko da odgovara. Jer revizori su preporučili da VSTS otkloni uočene nedostatke i sve će, izgleda, na tome da se završi. A da li će VSTS da ispoštuje preporuke niko ne može da zna. Ne zna se ni da li će uslijediti kazna ako se preporuke ne sprovedu.

Mnogi će se s pravom upitati kako je VSTS uspio da potroši toliko novca? I zašto niko ne kažnjava one koji pare troše mimo procedura?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana