Domaće ili uvozno

Dragana Keleč
Domaće ili uvozno

Izgleda da stanovnici Republike Srpske radije jedu meso iz uvoza, koje je sumnjivog kvaliteta, nego naše domaće proizvode. Da je tako pokazuju i podaci da je ove godine prodaja domaćih prasića i svinja duplo manja nego lani.

I dok naši poljoprivrednici sa nevjericom gledaju kako sve više idu u gubitak, jer im je zarada prepolovljena, tamo neki uzgajivači svinja iz Holandije ili Španije zadovoljno trljaju ruke, jer su svoje proizvode poslali čak i na naše tržište.

Koliko je meso iz uvoza preplavilo domaće tržište, vidi se i prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na osnovu kojih je samo tokom prošle godine uvezeno blizu deset miliona kilograma goveđeg i svinjskog mesa.

Kakav je bio kvalitet tog mesa? Ne zna se! Koliko je i kako meso iz uvoza uticalo na domaće proizvođače? Ne zna se, ili bolje rečeno, nikoga se ne tiče!

Ali je zato poznato da je njegova vrijednost bila blizu 500 miliona maraka, što je ogromna suma, iako se zna da u Srpskoj postoje izuzetno povoljni uslovi za ovu vrstu proizvodnje.

Uzgajivači svinja i prasića su ogorčeni. Pa i ne bili!

Dosta što su ih pogodile "kao grom iz vedra neba" veće cijene repromaterijala, zbog kojih imaju i duplo manju ponudu, već ih sada dodatno uništava i nekontrolisan uvoz mesa.

Ipak stanovnici Republike Srpske i pored toga što znaju da je ovo meso nekvalitetnije od domaćeg, radije ga kupuju, jer je jeftinije. Ne obaziru se ni na činjenicu da su tokom ove godine zbog sumnjivog porijekla mesa iz uvoza, na dodatnu provjeru poslati obrasci EUR 1 čak u devet zemalja i to u Austriju, Holandiju, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Španiju i Tursku.

Da, da! Sve su to zemlje iz kojih se uvozi meso, a protiv kojih naši stočari i uzgajivači svinja nemaju šanse.

Jer, lako bi se oni izborili i sa skupljim kukuruzom, zbog kojeg nemaju šanse da povećaju svoju proizvodnju. To je samo ova godina i vrijeme koje nije bilo na njihovoj strani, ali koje nije bilo naklonjeno mnogim poljoprivrednicima.

Ali kako će se boriti protiv uvoza, koji ih svojim proizvodima lošijeg kvaliteta uništava i odnosi svaku šansu za zaradu.

Nikako! Sami ne mogu! Zbog toga im je potrebna pomoć nadležnih institucija, koje će pooštriti carinske kontrole i dati šansu domaćoj proizvodnji da profitira. U suprotnom niti ćemo imati kvalitetne proizvode, niti ćemo imati domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana