Domaća proizvodnja

Glas Srpske
Domaća proizvodnja

Zbog nebrige države domaća proizvodnja i proizvođači već odavno su u lošem položaju. Da je tako, pokazuju statistički podaci prema kojima je u BiH prošle godine ukupno uvezeno mesa u vrijednosti oko 45 miliona maraka, a izvezeno manje od 190 hiljada maraka.

Iako proizvođači godinama upozoravaju da na tržištu RS i BiH ima dovoljno kvalitetnog mesa, koje je na udaru velikog uvoza iz susjednih zemalja, prije svega zbog slabe kontrole na carinama, to nije alarmiralo nadležne da pooštre kontrole i na taj način pomognu ne samo proizvođačima, već i građanima BiH koji i ne znaju šta jedu.

Razlog zbog kojih se kontrole na granicama BiH ne sprovode leži u činjenici da u njenim organima, prije svih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja bi trebalo da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjima, caruju mito i korupcija. Na to već odavno upozoravaju i proizvođači i predstavnici vlasti iz RS.

Javna je tajna da se prilikom uvoza iznos u fakturama umanjuje kako po vrijednosti prevezenog mesa, tako i po težini. Na carinskim kontrolama, iako bi to bilo obavezno, ne obavljaju se kontrole prevoza mesa i ne važe se količina prevezenog mesa, već se u zavisnosti od "poklona" prevoznicima progleda "kroz prste".

Razne se malverzacije u Upravi rade i kroz vraćanje PDV-a. Pa tako nije rijedak slučaj da firme fiktivno fakturišu da je roba izašla iz njihovih pogona, kako bi im se vraćao PDV. Osim toga, značajan broj robe koja ulazi u BiH fakturiše se po minimalnim cijenama.

Pored ovih, domaći proizvođači su izloženi i barijerama koje susjedne zemlje uvode kako bi zaštitile svoju proizvodnju. Sve zemlje u okruženju koje su članice CEFTA zloupotrijebile su taj sporazum, bilo da su radile "dampinge" ili izdavale obrasce "euro 1".

S druge strane, te zemlje imaju "zid" prema EU, odnosno ne mogu da izvezu svoje proizvode u zemlje EU, s obzirom na to da ne ispunjavaju potrebne uslove o kvalitetu. A kako su u teškoj ekonomskoj situaciji, nastaje borba sa slabijima i okreću se tržištu BiH, gdje im je dopušteno da izvezu nekvalitetne proizvode. 

Činjenica je da će, ako vlasti BiH ništa ne urade, domaća privreda ostati bez proizvodnje. Činjenica je i da je stočni fond u odnosu na prije dvije-tri godine desetkovan, da su ratarska proizvodnja i proizvodnja mlijeka u veoma teškoj situaciji, a da se sve to može riješiti. Ako postoji politička volja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana