Dolivanje ulja na vatru

Vedrana Kulaga Simić

Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (izuzetak je predstavnik Rusije) ponovo je uzeo na zub RS i njene predstavnike zbog njihovog stava da će narod u tom dijelu BiH na referendumu reći šta misli o dosadašnjem radu Suda i Tužilaštva BiH i o odlukama koje su nametnuli visoki predstavnici.

BiH dugo preživljava pod patronatom međunarodne zajednice i kako dani prolaze, njihovo uplitanje u unutrašnje stvari u ovoj zemlji, umjesto da bude sve slabije, poprima opis dodatnog dolivanja ulja na vatru, a to nikome ne treba. Toliko su barem, za svog mandata u BiH, trebali da nauče.

Posljednja sjednica PIC-a oživjela je na sceni iste poteze i scenarije u kojim je uloga negativca ponovo data Srpskoj, a najava referenduma ocijenjena je kao kršenje Dejtona. Nije im pala na pamet činjenica da pravo na referendum imaju svi narodi na ovoj planeti. Ili ni to, za razliku od ostatka svijeta, ne vrijedi za građane pod ovim dijelom neba?

Nezaobilazna tačka dnevnog reda dvodnevne sjednice bio je i Ustavni sud BiH. Iako je nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a rečeno da odluka Ustavnog suda BiH da je 9. januar kao Dan Republike neustavan nije razmatrana, nisu odoljeli a da ne istaknu da je poštivanje odluka Ustavnog suda obaveza, pa nema veze kakve su.

Ipak, bez obzira na uticaj stranaca i volju Bošnjaka, sve je jači glas druga dva konstitutivna naroda u BiH na očigledno kršenje njihovih prava. Jedinstveni stav Srpske da je potrebno riješiti probleme u Ustavnom sudu dobio je i jaku podršku hrvatskog korpusa, čime je njen stav da taj sud ne radi u skladu sa Ustavom i zakonima dodatno ojačan i na to niko ne smije da ostane imun, slijep i gluv.

Slučajno ili ne, istovremeno su i iz suda počele da stižu kontradiktorne izjave sudija koje su "presudile" Danu RS pa se stiče utisak da ni oni ne znaju za šta su glasali i na šta su mislili kada su donijeli zaključke.

Apsurd je i u tome što PIC nije zasjedao o pitanju mnogih neizvršenih odluka Ustavnog suda odranije, a stalno ukazuje na to da su sudske odluke konačne i obavezujuće.

Mnoge stvari u ovoj zemlji nisu jasne, a neke teško da će ikada i biti. Jedno je sigurno - BiH mora da što prije krene samostalno ka budućnosti.

U tom vozu nema mjesta za strane sudije i visokog predstavnika koji su u nekim, a posebno ovako osjetljivim stvarima, morali da djeluju drugačije ako uopšte i žele da svi narodi povjeruju da su tu iz dobre namjere i da samo žele da pomognu. Ali svima, bez razlike na vjeru i nacionalnost, a to za sada nije ni na vidiku, a toliko je godina prošlo.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana