Dolazak Erdogana

Veljko Zeljković

Početkom naredne sedmice biće tačno godinu dana otkako su građani BiH izašli na parlamentarne izbore i ukazali povjerenje kandidatima političkih stranaka za izvršne i zakonodavne organe vlasti.

Tačno godinu dana izgubljenog vremena, bačenog niz vjetar, zbog političkih igara SDA i građanina Komšića, koje nemaju nikakve veze sa zdravim razumom.

Njih ne brine to što je, prema posljednjim podacima evropskih statističkih agencija, BiH među najsiromašnijim zemljama u Evropi. Nije ih briga ni demokratska volja građana BiH, ali ni to što je odlazak mladih poprimio dramatične razmjere.

Lider SDA Bakir Izetbegović želi da se igra po notama koje sve više podsjećaju na “posmrtni marš”, melodiju uz koju, kako stvari stoje, BiH polako ali sigurno ide ka potpunom ekonomskom i političkom kolapsu. Ne želi mijenjati melodiju, pa makar ona bila i toliko pogubna da bi BiH mogla kolabirati.

A BiH nema vremena za čekanje. Ono što je vjerovatno najveći apsurd jeste činjenica da protiv nje najviše rade oni koji se toliko kunu u nju.

Da li se, ipak, nešto može promijeniti? Sve oči su trenutno uprte u turskog predsjednika Tajipa Erdogana, koji je najavio svoj dolazak u Srbiju na polaganje kamena temeljca za most na Rači, a koji bi trebalo da bude “spona” na planiranom autoputu Beograd - Sarajevo.

U Beograd odlaze i članovi Predsjedništva BiH, “kočničari” Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Nakon njihovog povratka u Sarajevo biće jasno da li u posljednje vrijeme pragmatični Erdogan ima želje, ali i uticaja da urazumi Bakira Izetbegovića da SDA odblokira formiranje vlasti na nivou BiH. Ukoliko do toga ne dođe, biće mnogo jasnija politika Ankare, ali i njena vizija BiH.

Treba, ipak, vjerovati da će Erdogan pokazati političku mudrost, te objasniti Komšiću i Džaferoviću da američka politika na Balkanu, a koja podrazumijeva konstantno držanje političkih i vjerskih tenzija, ništa dobrog ne može donijeti. Nikom! Uostalom, aktuelni turski predsjednik je to na svojoj koži mogao najbolje osjetiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana