Dokumentarac bez činjenica

Vedrana Kulaga Simić

Tragični događaji s početka devedesetih godina prošlog vijeka još bude snažna osjećanja na svim stranama u BiH jer su mnoge stvari i dalje "pod ključem" zbog nerada pravosuđa i dijela onih koji žele da budu etiketirani kao jedine žrtve.

 

Ljudi koji žive na ovom podneblju, sasvim je sigurno, nikada neće prihvatiti samo jednu istinu o onome što ih je zadesilo.

Isto tako, niko ne može, ili barem ne bi smio, da svijetu nameće jednu istinu o krvavim događajima u proteklom ratu.

Ipak, u posljednjih 25 godina kao isključivi krivac za sve loše što se dešavalo putem raznih medija širom svijeta označavani su samo Srbi.

Posljednji, ali veoma značajan slučaj, je emisija emitovana na cijenjenom kanalu Nacionalna geografija koju vodi čuveni holivudski glumac Morgan Frimen. U emisiji je prikazala priča o nama, a u njoj su Srbi opet prikazani kao krvnici ovog dijela Evrope.

Ko god da je idejni tvorac te priče, ne misli dobro "običnom narodu" u ovoj zemlji. Bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Ovakve i slične emisije, izjave i filmovi o BiH odgovaraju samo onima koji imaju još nezavršenih poslova ovdje i koji žele da istoriju pišu kako njima odgovara.

Istina je da je na ovom dijelu Balkana bio rat. Istina je da su mnoge majke ostale bez djece, ali i brojna djeca bez svojih roditelja. Istina je da treba da damo sve od sebe da oni koji su počinili zločine i odgovaraju za to, a niko nema pravo da kaže da su svi stradali od srpske ruke. Jer to nije istina.

"Priča o nama" je očigledno samo još jedan u nizu pokušaja da se jednostrano prikažu priče i sjećanja na rat u BiH, ali to ne smije da ostane bez snažne reakcije sa srpske strane, pogotovo kada se ima u vidu to da je riječ o dokumentarnoj emisiji uglednog kanala. Priče o nama, ako već žele da ih prave i plasiraju, treba da budu objektivne i da idu u pravcu konačne istine i pravde za sve žrtve.

Sa ovakvim emisijama, u kojima priča samo jedna strana, jasno je da nam neće biti bolje jer nebuloze svjetskih razmjera nisu nikome donijele ništa dobro.

Krajnje je vrijeme da se stane sa izjavama koje idu u pravcu povratka u bolan kraj prošlog vijeka i da se krene sa onima koji idu u pravcu stvarnog pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sve u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana