Dokumenta na čekanju

Dragana Orlović

Kada bi se organizovalo neko takmičenje u nemarnosti, stanovnici BiH bi ubjedljivo bili šampioni. Savladali bi svaku konkurenciju i veoma lako izvojevali pobjedu u neažurnosti, što garantuje podatak da je u BiH više od milion dokumenata koji trenutno čekaju na zamjenu.

Bez sumnje, bez dokumenata - pobjeda zagarantovana.

Ni apeli centara javne bezbjednosti, a ni ostalih nadležnih u ovoj oblasti nisu urodili plodom, jer prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH ima više od milion dokumenata kojima je istekao rok važenja.

Ukupno 211.984 lične karte, 206.404 vozačke dozvole i više od pola miliona, ili da budemo precizni, 592.492 pasoša je isteklo, a nije zamijenjeno.

Najveći gradovi i opštine, logično sa najvećim brojem nevažećih dokumenata.

Stanovnici očigledno odgađaju zamjenu ličnih dokumenata i vjerovatno niko od njih ne razmišlja da ovaj problem i nemarnost može da ima i bezbjednosni aspekt, jer se ta dokumenta mogu upotrijebiti na crno.

Ne razmišljaju ni o tome da će mjeseci koji predstoje donijeti ogromne gužve na šalterima, kada će satima i danima stajati u redovima žaleći se kako dugo čekaju na ličnu kartu i vozačku dozvolu.

Ništa čudno.     

Naši ljudi navikli su da po običaju rješavaju sve u posljednjem momentu. Reaguju tek kada im "neko drugi" osujeti planove, pa čak i kada je u pitanju zamjena dokumenta.

U stanju su da tada krive gužve, sistem i šaltere, a posebno ljude iza šaltera. Sebe naravno ne, jer nisu oni krivi što nisu imali vremena da na vrijeme zamjene dokumenta.

I tako sve se onda svodi na činjenicu da efikasna rješenja za neažurnost ne postoje.

Apeli i savjeti očigledno ne pomažu.

Jedino što bi bilo produktivno su kazne, koje bi svakako trebalo da budu strože, bar za one koji šetaju bez lične karte…*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana