Doktor za SDS

Darko Momić

Poslije višemjesečnog, a nije pogrešno reći ni višegodišnjeg tumbanja unutar SDS-a, prije četiri dana se na sjednici Glavnog odbora ove stranke u Istočnom Sarajevu desilo nešto što je u prvi mah izazvalo poprilično iznenađenje. Glavni odbor je jednoglasno odbio zvaničnu ponudu lidera SNSD-a Milorada Dodika da SDS zajedno sa njegovom strankom formira vlast na nivou BiH.

Da odmah razjasnimo, nije iznenađenje to što je ponuda odbijena, jer su to očekivali i politički laici, ali jeste iznenađenje što su utihnuli pojedinci iz vrha SDS-a koji su, koliko do juče, otvoreno zagovarali veliku koaliciju, iako im je sa svih strana poručivano da ni u ovom i ovakvom SDS-u ipak nisu ostale samo političke samoubice i beskarakterni likovi željni vlasti po svaku cijenu. Doduše, nije da nema i takvih, ali većina se uglavnom već skrasila u nekoj od vladajućih političkih grupa(cija).

Dakle, to jednoglasje u SDS-u jeste iznenadilo mnoge, pogotovo neupućene, ali je bilo jako pristojno i isto toliko značajno kada je iz SNSD-a stigla poruka da poštuju odluku SDS-a, bez obzira na to što su očekivali da će Republika Srpska u Sarajevu da nastupa u jednoobraznoj opremi. Naravno da su se našli i zlobni likovi koji su SDS odmah optužili za nedostatak hrabrosti, kao i oni koji su u jednoglasnosti SDS-a vidjeli jednoumlje i nedostatak demokratije, zaboravljajući pri tome da se ni u jednoj političkoj partiji u Srpskoj, pa ni u onoj iz koje oni dolaze, odluke ne donose na drugačiji način, pri čemu to niko ne naziva jednoumljem. Ali dobro, neko prima platu i druge benefite za to da pljuje po političkim protivnicima i to će uvijek biti tako.

Ono što je za najveću opozicionu stranku u Srpskoj mnogo važnije od jednoglasnog odbijanja ponude SNSD-a je jednoglasna podrška koju je na sjednici dobio predsjednik Glavnog odbora i načelnik Teslića Milan Miličević. Aplauz članova Glavnog odbora praktično ga je lansirao kao najozbiljnijeg kandidata za mjesto predsjednika ove stranke koje izvorni SDS-ovci, pogotovo iz Istočnog Sarajeva, bez imalo pretjerivanja, doživljavaju jednako važnim kao i funkciju predsjednika Republike Srpske.

Iako se aktuelni predsjednik Vukota Govedarica još nije izjasnio da li će u trku za lidersku fotelju, aktuelni predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević, koji takođe još nije javno rekao da li ima ambiciju da zasjedne u vruću fotelju šefa SDS-a, ima jednu veliku prednost ukoliko odluči da se kandiduje.

A to je činjenica da je SDS-u najbolje išlo kada ga je vodio doktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana