Dokazivanje i pokazivanje

Aleksandar Stojanović

Navodna ugroženost suvereniteta BiH u Republici Srpskoj motivisala je tzv. probosanske stranke da se okupe u jedinstven blok kako bi stale u kraj ovim “napadima na Ustav i podrivanje temelja BiH”.

Ironično zvuči da oni koji za svaki potez srpskih političara plačući i kumeći idu međunarodnoj zajednici, koja je Dejtonski sporazum promijenila do neprepoznatljivosti, tražeći od njih nove intervencije i nametanja kojekakvih rješenja. Oni koji svoje djelovanje daju u ruke drugome ne mogu da pričaju o suverenitetu i tačka.

Međutim, ima nešto što bi Srbi, kako u BiH, tako i u regionu, mogli da nauče od “probosanskih” stranaka. Oni se okupljaju čak i oko izmišljenih opasnosti, dok srpski političari ni kod najvećih problema ne mogu da se usaglase. Književnik Muharem Bazdulj u svojoj kolumni za naš list napisao je jednu zanimljivu stvar, a to je da se “za Hrvata treba dokazati da je ustaša, za Nijemca da je nacista, a samo Srbi trebaju dokazivati da nisu četnici”. Neke nove prilike i postavke u regionu doprinijele su tome da, pored toga što drugima nešto moramo dokazivati, mi jedni drugima moramo dokazivati da smo Srbi?! Mora se dokazivati onima koji se samo pokazuju u javnosti kao Srbi. Možda djeluje da je jedinstvo u srpskim zemljama na visokom nivou, ali saradnja i uvezivanje ne znače ništa dok nema jasne nacionalne platforme. Funkcionisanje, kako drugi vole da ga nazovu “srpskog sv(ij)eta” dešava se stihijski i produkt je dnevnopolitičkih i trenutnih ideologija. Platforma Srba je platforma onog koji je u trenutku jači. Taj koji je dominantan postaje moralna vertikala, mjera patriotizma i svi drugi moraju njemu da dokazuju svoju ljubav prema otadžbini.  Zbog takvog maćehinskog odnosa svaka pobjeda koju ostvarujemo kao narod nakon brojnih napada zadnjih 30 godina pada u vodu, jer se sami međusobno posvađamo. Po onoj univerzalnoj, oni koji su sebe stavili na prve linije fronta u vremenu krize postaju plijen onih koji su pritajeno i diplomatski, a u suštini hinjski, stajali sa strane. Tako svaka pobjeda umjesto radosti donosi gorčinu, a srpska sloga još jednom postaje teško dostižan ideal.

Srbi su za ideju proklamovanu u Garašaninovom “Načertaniju” izgubili oko tri miliona ljudi u narednih 100 godina od objavljivanja tog dokumenta. Cijena jeste bila previsoka, ali je stvoren zdrav osnov za identitetski, kulturni i ideološki razvoj srpskog naroda. Danas važna identitetska pitanja poput njegovanja sjećanja na stradanja u NDH, Jasenovac ili Odbrambeno-otadžbinski rat ostaju samo na nivou najava i dnevnopolitičkih floskula političara. Sve to stvorilo je situaciju da fakulteti u Banjaluci ne prihvataju podizanje spomen-crkve, da centralni spomenik borcima stoji na nivou priče o idejnom rješenju, a memorijalni centar u Jasenovcu bude talac želja pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana