Dok jednom ne smrkne...

Marijana Miljić Bjelovuk
Dok jednom ne smrkne...

Odlazak domaćeg stanovništva u inostranstvo nisu zaustavile pandemije i ratovi, a neće ni obećanja političara. Krivci za napuštanje vjekovnih ognjišta i rodne grude jesu političari koji se ne bave stvarnim problemima stanovništva, već isključivo prepucavanjem i svojim interesima.

Tako je već godinama, tako će biti i dalje. Nema volje da se bilo šta promijeni. To bar možemo vidjeti iz svakodnevnog nastupa takozvane domaće političke elite, iako su oni daleko od elite.

Ko neće otići samo kada vidi kakvim se sve govorima služe političari i koje sve projekte blokiraju i uslovljavaju?! Kome je to u interesu? Stanovništvu nije, samo njima. Na taj način jedino su dostupni u medijima, iako bi svako trebalo da ih ignoriše. Naravno tu su i na tone obećanja da će raditi bolje i u interesu građana, posebno u ovom periodu, kada nam je nešto manje od mjesec ostalo do izbora. Tek ćemo se naslušati i nagledati svega. Već i jesmo prvih dana kampanje, iako, ona nikada ne prestaje, stalno traje, a ovaj mjesec ulazi samo u završnu fazu. Pa onda slijedi što bi naši građani rekli: “Ajmo Jovo nanovo”.

I dok se oni bore da pridobiju što više glasova, naši građani u dijaspori vode bitku i preračunavaju koliko da odvoje od sebe i pošalju kući iz koje ih je “elita” natjerala. Šalju i užim i širim članovima porodice. Brojke su nemilosrdne i pokazuju da je samo za pet godina dijaspora poslala čak više od 20 milijardi maraka novca kroz regularne bankarske transakcije. Nego, to je samo ono što je prikazano. Daleko je to više. Jer skoro pa da nema kuće u BiH iz koje bar jedan član porodice nije u inostranstvu i ne šalje novac u rodnu grudu preko prijatelja koji krene do onih vozača koji svakodnevno voze na relaciji BiH - zemlje Evrope.

Pored njih, imamo i one koji odlaze da rade na tri mjeseca koliko mogu biti u stranoj državi, pa se vraćaju u ovu napaćenu zemlju da prehrane porodicu koja ne može zaraditi na domaćem tržištu ni za hranu. Takođe, ne treba zaboraviti ni gastarbajtere koji svaki vikend dolaze i ostavljaju svojim porodicama novac da plate račune i kupe hranu. Tako svaki vikend možemo na ulicama vidjeti automobile sa registracijama Italije, Njemačke, Slovenije i drugih zemalja širom Evrope. I ne nisu to turisti, to su naši ljudi.

Iz svega toga se vidi od čega živi najveći dio domaćeg stanovništva. Od dijaspore kojoj BiH dođe kao kasica prasica, u koju ubacuje novac svaki mjesec kako bi njihove porodice preživjele. Oni koji vode zemlju mogu samo da obećavaju i da se u javnosti prepucavaju, a da li se iza zatvorenih vrata pozdravljaju i grle, njima je na čast. Ali iz svega do sada smo mogli zaključiti da je predebeo đon na njihovim obrazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana