“Dogovorićemo se”

Vedrana Kulaga Simić

BiH na svojim leđima nosi veliki teret, a aktuelna politička situacija, koja traje decenijama, jedan je od ključnih faktora koji svakodnevno čini sve što je u njegovoj moći da to breme samo raste. Izborno zakonodavstvo samo je djelić toga.

Politički lideri godinama ne uspijevaju da se pomjere sa mrtve tačke, kada je riječ o prijeko potrebnim izmjenama zakona koji se odnose izbore, a niz kritika je odavno poduži. I to s pravom.

Istina je da su prije nekoliko godina članovi jedne interresorne radne grupe uspjeli da usaglase određene promjene, ali su se one odnosile mahom na kozmetičke izmjene, dok je suština ostala netaknuta.

Cijeli svijet je, sasvim sigurno, upoznat sa problemima koje BiH ima u toj oblasti, posebno imajući u vidu nesprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, a koja je trebalo da bude sprovedena u djelo još prije gotovo deceniju. Ali još nije. Jedan od ključnih razloga za takvo stanje jeste što ona zahtijeva otvaranje Ustava BiH, a kada je taj posao u pitanju, uvijek vlada bojazan da bi se time otvorila i neka druga pitanja za koja se traže izmjene Ustava, a o kojima ni nakon decenija pregovora nema saglasnosti.

Međutim, u cijeloj priči o izmjeni pa čak potrebi donošenje novog zakona koji će tretirati izborne procese u BiH jasno je samo da su svi saglasni da se to treba raditi i da su svi optimisti, ali da ni pedalj nisu odmakli.

To u izjavama potvrđuju i oni koji su bili političke i stručne mašinerije i koji su proveli sate i sate na sastancima, ali bezuspješno. Gotovo svaki od njih je započinjao izjave optimizma da bi mogao da bude postignut neki pomak i završavao optimizmom “da su se dogovorili da će se dogovoriti”.

Puno pitanja iz izbornog zakonodavstva je na stolu i, po svemu sudeći, tako će i ostati još neko vrijeme, ali je i pitanje koliko tako još može.

Pred svake izbore, a u BiH su često, posegne se za ovim problemom i ne bude ništa, osim nezadovoljstva na svim stranama, mada pitanje je koliko pojedinima i odgovara ovakvo stanje.

Dobar dio birača u BiH, s druge strane, redovno ispunjava svoju dužnost, a tako će vjerovatno biti i ove godine u novembru. Izaći će i dati svoj glas onima za koje smatraju da mogu da učine najviše za opštinu ili grad gdje žive i rade. Oni će, kao i svaki put, ispuniti svoju obavezu, a otvoreno pitanje je koliko će njihovi predstavnici na svim nivoima vlasti ispuniti svoju.

I birači su svjesni da se o izmjenama Izbornog zakona odavno priča. Da je bilo nekih pokušaja, ali da nisu urodili plodom te da je potrebno da se o ovome ozbiljno popriča, a ne uporno miniraju dogovori i traže načini da se nekome (drugim narodima) podmetne noga.

Mnogi čekaju da čuju “dogovorili smo se”, a ne “dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti/dogovarati u narednom periodu” i “na dobrom smo putu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana