Dogovori i kritike

Željka Domazet

Da u ovoj zemlji svako vuče na svoju stranu pokazao je i dokazao sastanak koji su održali zvaničnici Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović sa predsjedavajućima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Savjeta ministara Denisom Zvizdićem te premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Mjesecima se igralo na prevare i oko mehanizma koordinacije i oko pisma namjere za aranžman sa MMF-om, kao i oko drugih brojnih pitanja, ali nije se išlo nikuda jer se, naravno, na prevarama i ucjenama ne gradi ništa što bi moglo dobra donijeti bilo kome.

Objavljivana su i usvajana kojekakva dokumenta i strategije, planovi i različite ujdurme i to bez saglasnosti Srpske i njenih zvaničnika, ali kako je Ustav ove zemlje jasan i nedvosmislen, sve što je na taj način spakovano, padalo je u vodu. Tako je bilo i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, popisom, mehanizmom koordinacije, aranžmanom sa MMF-om i inim dokumentima. Za sve to vrijeme svi su tražili sastanke, prije svega Dodika i Izetbegovića, dogovore i saradnju.

Sada kada su zvaničnici RS dokumenta koja se tiču ove zemlje vratili na pravi kolosijek gdje Srpska mora i treba da se pita i kada se ispoštuje ustavna struktura ove zemlje, kada se krenulo u dogovaranje i uvažavanje nanovo su uslijedile salve optužbi i kritika.

Jedni tvrde da je Izetbegović potpisao kapitulaciju, drugi da je iznevjeren dogovor, treći se žale da ne znaju šta stoji u dokumentu, ali opet kritikuju... Ima i onih kojima je zasmetalo mjesto sastanka, jer eto nije trebalo da se tu održi.

Da su najglasniji oni koji su ponajmanje učinili da do bilo kakvog dogovora dođe, jasno je već odavno. A narod odavno govori da dogovor kuću gradi a podmetanja i ucjene je samo razgrađuju.

Bilo kako bilo ova zemlja će se spasiti jedino ako se bude razgovaralo i pregovaralo i pri tome poštovala njena ustavna struktura, zvanični predstavnici institucija Srpske, FBiH i drugih nivoa bez bilo čijeg podmetanja i ucjena. U protivnom, neće joj pomoći ni Nojeva barka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana