Dogovor kuću ne gradi

Darko Momić

Lider SDA Bakir Izetbegović uz podršku, po nagovoru ili po nalogu bošnjačkog političko-obavještajnog vrha najavio je prije petnaestak dana apelaciju prema Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom da bude preispitana ustavnost imena Republike Srpske.

Potpuno logično i očekivano dobio je jedinstven politički odgovor iz Republike Srpske u vidu zajedničkog stava svih srpskih političkih partija kojim je takva inicijativa odbačena kao antiustavna, antidejtonska i kao direktan udar na suverenitet i integritet BiH. (Visokom predstavniku se štuca kad čuje suverenitet i integritet BiH).

Lideri svih stranaka sa sjedištem u Srpskoj poslije sastanka koji je sazvao najjači među njima i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zaključili su da će “ukoliko SDA podnese apelaciju tražiti sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi trebalo da bude donesen stav o budućem statusu Srpske i djelovanju njenih političkih predstavnika u vlasti na državnom nivou”. (Referendumu se štuca kad čuje budući status Srpske).

Poslije toga je još nekoliko dana trajalo prepucavanje na liniji Banjaluka - Sarajevo, a potom uslijedio odlazak članova Predsjedništva BiH u sjedište Evropske unije. Iz Brisela su poslali nakaradnu sliku sa podignutim nogavicama i ukoso svezanim kravatama, koja je najbolje pokazala sliku BiH, a uz sliku su stigle poruke o potrebi suživota i odlučnosti da se radi zajedno. (Svima u BiH je više muka kad čuju suživot).

Istovremeno kada su iz Brisela stizale nakaradne slike i poruke o odlučnosti da se radi zajedno, počelo je srpsko prepucavanje u Narodnoj skupštini RS da li treba ili ne treba smijeniti potpredsjednika parlamenta i funkcionera SDA Senada Bratića. Nisu se PDP i SNSD čestito ni posvađali u skupštini, a Izvršni komitet najjače srpske stranke uputio je novi poziv za zajedničko djelovanje svih srpskih stranaka na nivou BiH. Pomalo iznenađujuće, ali dobili su pozitivne odgovore iz vrha opozicionih stranaka. (Većina u RS umire od smijeha kad čuje opozicione stranke).

I tako, dok se Srbi dogovaraju kako da zajednički vrše vlast na nivou BiH, Bošnjaci se dogovaraju kako da Republici Srpskoj ukinu rođendan, a potom i ime. U prilog tome idu i informacije o perfidnom planu po kojem će SDA odustati od apelacije pred Ustavnim sudom BiH, ali će podržati Bošnjake u masovnom podnošenju tužbi protiv Srpske sa istim ciljem, samo pred drugim sudom - Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. (A od ovoga se već povraća svima koji su čuli za Sejdića i Fincija).

A Srbima se šalje jasna poruka da dogovor kuću ne gradi. Kuću na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana