Dobrovoljačka

Goran Maunaga
Dobrovoljačka

Oni koji su juče, u okviru obilježavanja 19 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, došli da zapale svijeće i polože cvijeće na mjesto stradalim, nisu uspjeli da uđu u Dobrovoljačku.

Dogodine, kako su najavili osnivači "Zelenih beretki", neće im biti dozvoljeno da uđu ni u Sarajevo.

Osim toga, niko od predstavnika međunarodne zajednice i OHR-a nije došao da oda počast nedužnim žrtvama.

A zločin, koji su pripadnici Teritorijalne odbrane, Armije RBiH i muslimanskih jedinica počinili 2. i 3. maja u Dobrovoljačkoj nad vojnicima JNA, pobivši ih na prevaru, Tužilaštvo i Sud BiH još nisu procesuirali.

Pored toga što su to sve činjenice koje govore o porazu Sarajeva u kojem, pored radikalnih Bošnjaka i dalje učestvuju i predstavnici međunarodne zajednice i visoki predstavnik u BiH, očigledno je i to da oni još uvijek dvostrukim aršinima mjere žrtve rata, što nikada ne može da dovede do pomirenja i suživota.

Penzionisani pukovnik Slavoljub Belošević, kojeg su pripadnici "Zelenih beretki" zarobili u toj koloni i deset dana mučili u Centralnom zatvoru, kaže da postoji tačan spisak pobijenih i ranjenih, a 2. i 3. maja bilo je ukupno 42 ubijena i 73 ranjena. Zarobljeno je njih 215.

Iako postoje video i fono-zapisi, kao i svjedoci, da su napad osmislili i njime komandovali Ejup Ganić i Jovan Divjak, oni za zločin nad nedužnim vojnicima još nisu odgovarali.

Mada u Tužilaštvu BiH uporno već godinama tvrde da je istraga u toku i da će osumnjičeni uskoro biti procesuirani, još se ne zna ko je obuhvaćen tom istragom i kada će to uskoro da bude.

Pored Ganića i Divjaka, u istrazi koju za taj zločin vodi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, pominjani su još i Stjepan Kljuić, Hasan Efendić, Jusuf Pušina, Dragan Vikić, Fikret Muslimović, Emin Švrakić, Zaim Backović, Jusuf Juka Prazina, Ismet Bajramović Ćelo, Mustafa Hajrulahović Talijan, Zoran Čegar, Jovica Berović, Rešad Jusufović, Jusuf Kecman, Damir Dolan, Ibrahim Hadžić i Dževad Topić Topa.

S obzirom na to da je prošlo čitavih 19 godina, a da niko za masakr u Dobrovoljačkoj nije procesuiran, te da ne znamo ni kada će to biti, mala, ali značajna utjeha porodicama stradalih mladića u Dobrovoljačkoj bio bi spomenik na kojem bi barem mogli da zapale svijeće svojim najmilijima.

Tako bi bar ispravili jednu od 101 greške oni koji i dan-danas istim tim mjestom stratišta hode, busajući se u prsa nedjelima za dobrobit bošnjačkog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana