Dobrovoljačka

Vedrana Kulaga Simić

Kada se pomene stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, mnogima u BiH srce zaigra - jednima od tuge, a drugima od zadovoljstva.

Bilo kome neupućenom u prilike i dešavanja iz tog kobnog 3. maja 1992. godine u ovoj nesrećnoj ulici, bilo bi zasigurno čudno kako jedan dio ovdašnje javnosti punih 20 godina skriva pogled i okreće glavu kada se priča o ubistvu 42 i ranjavanju 73 pripadnika JNA.

Iako je prošlo 20 godina od zločina u Dobrovoljačkoj, niko još nije odgovarao za nedužno prolivenu vojničku krv, za glave koje su pale dok su se mirno povlačile, jer su vjerovale da će dogovor biti ispoštovan. Da je pred njima siguran put ka najmilijima, ali ne. Put ih je odveo najdalje što je mogao. Bio je to put bez povratka, jer neko, a zna se i ko, nije održao obećanje.

Godine prolaze nemirno, a istina o zločinu stradanja vojnika stoji na mjestu prolivene krvi gdje bijele ruže "padaju" svakog petog mjeseca u godini.

Evo, za nekoliko dana stići će maj, mjesec koji označava da je došlo vrijeme da na dostojanstven način bude obilježeno stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, uz cvijeće i bijele ruže i tišinu u znak istine koju Bošnjaci "guraju pod tepih".

I ne samo to. Političkom vrhu FBiH, te bošnjačkim udruženjima izgleda nije dovoljno što godinama uspijevaju da istinu drže pod tepihom već ponovo, izgleda, imaju nešto i protiv obilježavanja godišnjice stradanja nedužnih vojnika u ovoj ulici.

Ako je suditi prema najavama, neće se početkom maja obilježiti samo stradanje vojnika u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, već će se tu naći i bošnjačka udruženja koja će održati pomen u znak sjećanja na stradale pripadnike Armije RBiH.

Da se razumijemo, svako ima pravo na obilježavanje, ali ne na način da to bude kontramiting, inat i opstrukcija bez granice koja samo želi da sahrani i sjećanje na postradale u Dobrovoljačkoj ulici.

Opstrukcijama, poniženjima i provokacijama mora doći kraj, a istina mora da izađe na vidjelo da bi mrtvi počivali u miru.

Program obilježavanja stradanja u Dobrovoljačkoj je utvrđen, a bošnjačka udruženja, ako već isti dan na istom mjestu, u skoro pa isto vrijeme obilježavaju svoje, ali neka i ne vrijeđaju zločin i nedužno postradale pripadnike JNA.

Neka bijele ruže ostanu bijele!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana