Dobrovoljačka ulica

Sandra Miletić
Dobrovoljačka ulica

Porodice, rodbina i prijatelji vojnika JNA koji su prije 18 godina nastradali u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, konačno su zapalili svijeće i položili cvijeće na mjestu zločina.

Obilježili su oni mirno i dostojanstveno još jednu godišnjicu od stradanja svojih najmilijih.

Oko ovog događaja proteklih dana digla se velika medijska prašina, uz salve negodovanja u Sarajevu. U Sarajevu su na sve načine pokušavali da ovaj skup spriječe, negirajući da je zločina uopšte bilo, a nije bilo isključeno ni to da dođe do incidenta tokom obilježavanja.

Iako incidenata, srećom, nije bilo, pomen kome su prisustvovali i zvaničnici RS, održan je uz jako policijsko obezbjeđenje jer su se na istom mjestu u isto vrijeme okupili pripadnici "zelenih beretki" koji smatraju da su 2. maja Sarajevo odbranili od agresora.

Kolona, u kojoj je rodbina stradalih vojnika JNA iz Istočnog Sarajeva krenula u Dobrovoljačku ulicu da bi ubijenima poslije 18 godina odala poštu na mjestu zločina, zaustavljena je na pola puta, u naselju Vraca, gdje je 45 minuta čekala da im policija obezbijedi prolaz i bezbjednost.

Tako je, na sramotu Sarajeva, za paljenje svijeća i polaganje cvijeća za žrtve zločina, za koji ni poslije toliko godina još niko nije odgovarao, 18 godina po završetku rata bilo potrebno do sada neviđeno obezbjeđenje policije (koja je svoj posao, to se mora reći, uradila odgovorno i profesionalno).

Nisu uspjele porodice ni da održe pomen na mjestu gdje je bilo predviđeno polaganje cvijeća za žrtve u Dobrovoljačkoj, jer je tu bilo oko 200 pripadnika "zelenih beretki" koji su odbili poziv organizatora i policije da se raziđu. Tako su porodice žrtava položile cvijeće 150 metara od prvobitno predviđenog mjesta.

Mnogi su isticali da će obilježavanje Dobrovoljačke biti test tolerancije za Sarajevo. Svi oni koji su se borili za to da se skup zabrani, koji su prikriveno ili otvoreno prizivali nasilje, koji i danas neće da shvate da se u Dobrovoljačkoj dogodio zločin i zbog kojih su porodice žrtava morale da obezbjeđuju policijske snage, pali su na tom testu.

A srpski narod pokazao je hrabrost, kada je odlučio da posjeti Dobrovoljačku ulicu i tužnu godišnjicu obilježi na miran i dostojanstven način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana