Dobrodošlica za sve

Miloš Vasiljević
Dobrodošlica za sve

U BiH, zemlji paradoksa, mnogo je nelogičnosti i potezanja pitanja kojima se samo skreće pažnja sa suštinskih problema egzistencijalne prirode. Puno je ispada, nedorečenih izjava, čime se sije mržnja umjesto da se radi na pomirenju i spuštanju tenzija. Nekim od Bošnjaka smetaju i stvari kao što su table na ulasku u Republiku Srpsku jer, kako ističu, to su nelegalne oznake “koje nemaju državnih znakova” i potrebno ih je ukloniti.

Posljednji u redu najekstremnijih bio je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) koji je nastavio utabanim stazama istomišljenika kojima problem predstavlja i tabla “Dobro došli u Srpsku”. I dok ovakve i slične pojave popunjavaju prostor u medijima, u zapećak se guraju mnogo važnije stvari. Doduše, dobar dio tih političara živi mnogo lagodnije nego oni koji ih biraju, pa su nacionalna prepucavanja i površni stavovi još prisutni, ali i kod birača prolaze.

Međutim, u korist kakvog-takvog suživota, Smajićeva inicijativa pala je već na prvom testu jer nije podržana u Komisiji za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH. 

Oskrnavljeni spomenici i groblja, sve teži položaj srpskih povratnika, ispadi na sportskim borilištima i parole koje nisu prikladne mjestima gdje se djeca bore za pobjedu i uče fer-pleju, trebalo bi da naiđu na riječi osude, posebno političkog establišmenta u FBiH. I morali bi svakom prilikom da osude negativne pojave, da se slične ne bi dešavale i u Srpskoj. Posebno je to izraženo u zapadnoj Hercegovini, gdje huliganima smetaju i ćirilični natpisi, pa se stvara ružna slika od koje niko ne dobija, a svi gube. Tužno je to i za sve turiste koji prolaze do nekog od gradova na obali Jadranskog mora, pa se često pitaju ko od toga ima korist, te ko su ljudi koji ovdje žive.

Table dobrodošlice jedan su od legitimnih simbola, ali i promocija Srpske, a ovakvi ispadi, gdje pojedinci pokušavaju da dobiju određene političke poene, morali bi biti prošlost.

Prošlost je iza nas, moramo svi gledati kako živjeti u sadašnjosti, ali se i okrenuti ka budućnosti, raditi na opstanku i boljem standardu za ovo malo stanovništva što je ostalo. A ta dobrodošlica mora biti za sve, i nikome ne smije smetati, jer i zašto bi ako je ta tabla na mjestu koje geografski razgraničava Srpsku i FBiH. Sigurno ne smeta srednjem staležu koji, na primjer, svakodnevno putuje iz Foče u Goražde, ili iz Nevesinja u Mostar, jer oni koji hljeb zarađuju sa svojih deset prstiju hoće samo da idu dobrim putevima i da rade za korektne plate, a o marginalnim stvarima, zaboravljajući suštinu, pričaju uglavnom političari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana