Dobrodošli u novu realnost

Danijela Bajić

Ako ste se uželjeli tetke iz Rusije, uskoro ćete moći da je vidite a da to nije putem skajpa ili vajbera. Od sredine septembra biće joj omogućen ulazak u BiH i Republiku Srpsku, doduše uz određena pravila. Recite joj da slobodno može da pakuje kofere, ali da ne zaboravi i negativni test na koronu, star maksimalno dva dana.

Ako se bude žalila recite joj da nije izuzetak jer pravila ne važe samo za ruske tetke, već za sve strane državljane koje ubuduće, bilo kojim povodom, put ponese u BiH. To se, između ostalog, odnosi na sve zemlje EU, ali i građane Turske, SAD-a, Rusije i Kine.  

Jednaki uslovi za sve, to je moto koji su trojac Tegeltija-Višković-Novalić u srijedu u Sarajevu usaglasili kao najlogičniji, a tiče se ulaska stranih državljana u BiH.

Moto vam ne fercera baš najbolje, odmah u startu uzvraćaju im ritern skeptici, jer ćemo i dalje gledati kroz prste putnicima iz najbližih komšijskih zemljama koji i dalje imaju povlašćen položaj kada je riječ o ulasku. A i oni su potencijalno rizični slučajevi, zar ne?

Ako zanemarimo taj segment, odluka o otvaranju granica je bila očekivana. Još od postepenog izlaska iz vanrednog stanja, ukidanja policijskog časa, povratka na posao, otvaranja kafića i frizerskih salona građanima se konstantno nameće parola nove realnosti.

Ona je, po svemu sudeći, promjenjiva, a zavisi ponajviše od ponašanja virusa i nas samih, naravno. Trenutno, u “novu realnost” su uključena putešestvija sa negativnim testovima pod miškom i na njih se moramo naviknuti, baš kao i oni koji nam dolaze u goste, a žive u dijaspori.

“Ja sam se već navikao”, odgovorio mi je nedavno poznanik koji je prethodni mjesec nekoliko puta išao u inostranstvo zbog prirode posla, i nekoliko puta je morao da radi PCR test.

On je, naravno, izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. Nismo imali izbora jer se virus mora zaustaviti, reći će na sav glas oni koji odlučuju. To je zdravorazumsko i logično opravdanje vlasti širom svijeta, ali isto tako, svi zajedno moraju da razumiju da se građani tek privikavaju na nova pravila, pa, ako hoćete, i na dodatne troškove jer nisu baš sve tetke iz Rusije dobrostojeće i nemaju baš svi na raspolaganju nekoliko stotina maraka mjesečno kao moj poznanik, i to samo za testiranja.        

I još nešto, bez obzira na priču o otvorenim granicama, nemojte tetku grliti čim je vidite, bez obzira na negativni test. Može proći i pozdrav laktovima i, za svaki slučaj, držite distancu i nosite masku. Jer i to je segment nove realnosti. Bar dok nam se ne vrati ona stara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana