Dobro došli u Sloveniju

Marijana Miljić Bjelovuk

Dobro došli u Sloveniju! To je poruka koju su građani BiH najčešće dobijali u prošloj godini. U prosjeku njih 50 dnevno. Svakako poruke istog sadržaja stizale su i od mobilnih operatera iz Njemačke, Austrije, Italije... ali i iz mnogih drugih zemalja širom svijeta.

 

Ti isti ljudi koji su dobili te poruke za koji dan su i uzeli mobilni broj u toj zemlji i počeli da plaćaju račune u toj državi i doprinose njenom prosperitetu i razvoju.

Tako je bilo i ranije. Sada je sve poprimilo jedan drugačiji oblik, koji predstavlja ništa drugo do stampedo. Taj stampedo će, po svemu sudeći potrajati i okupljati sve više ljudi. Do tog stampeda doveli su, niko drugi, već oni za koje svake dvije godine glasamo na izborima.

U ovoj zemlji apsurda ništa nije kako treba. Na kapije fabrika svakodnevno se stavljaju lanci i katanci, investitori bježe i traže novu zemlju u koju će ulagati, a za njima i radnici. Za sada nemaju izgleda plan da odu samo oni kraj čijih imena svake dvije godine stavljamo iks.

Tako je samo u prošloj godini sa domaćeg nam tržišta, ako se uopšte više može nazvati tako, otišlo skoro 20.000 radnika samo u Sloveniju. To su samo oni koji su evidentirani u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. Nema sumnje da je bilo i onih koji su preko rodbine, prijatelja i drugih veza grabili i šakom i kapom da dođu u Sloveniju, ali i mnoge druge zemlje širom svijeta.

O odlasku radne snage sve je ispričano. Ove brojeve smo očekivali. Očekujemo i da oni budu veći. Ništa nas kada je o tome riječ nije i neće iznenaditi. I ne može. Jer niko ništa ne radi da bi stvorio bolje uslove za rad. Oni za koje glasamo ne samo da svojim neradom doprinose odlasku radne snage, već i izjavama da se ti isti ljudi, kada dođu da posjete svoje najbliže, bahate i pokazuju luksuz u iznajmljenim “mercedesima”, “audijima”, te najnovijim “golfovima”...

U takvim automobilima, na domaćim nam ulicama, možemo vidjeti samo političare, ako u ovom slučaju izuzmemo ljude iz dijaspore, koji dolaze da posjete najbliže. Taj luksuz domaća radna snaga, ona koja je ostala, može da vidi samo na slikama. Da u “štek” odvajaju i pola svoje prosječne plate, teško bi i u penzionerskim danima mogli da si priušte takav automobil. I ako bi na kraju uštedjeli za “audi”, u kojem se uglavnom voze domaći nam političari, čisto sumnjamo da bi mogli da ga voze od penzije za koju su crnčili čitav životni vijek.

Jasno je i da povećanje plate “mic po mic” neće zaustaviti odlazak radne snage iz BiH. Jer je svima jasno da se sa tim sitnim povećanjima ništa nije promijenilo. Zbog svega toga nadležni, ako već ne pomažu, ne treba da odmažu. Jer ne treba da svojim istupima u javnosti i one koji nemaju plan da odu natjeraju da im odlazak iz rodne grude bude prioritet svih prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana