Dobro došli u naučnu fantastiku

Danijela Bajić

Imam jednog komšiju koji je “operisan” od novih tehnologija.

Relativno je mlad, a bojkotuje čak i mobilne telefone. Već kroz dvije-tri sa njim odmah da do znanja da nema ni “Fejsbuk” ni “Instagram”, da dnevne novine kupuje na kiosku i da prezire portale. Jedna čudna i prilično rijetka sorta. Čak i za naše, u informatičkom i tehnološkom smislu, još uvijek tranziciono područje. I kako sad njemu objasniti da više ne treba da čeka u redu za pečat u Fondu zdravstvenog osiguranja, da će uputnice i recepti ići onlajn jer će sve biti uvezano? Teško. Ali od nečega se mora krenuti, makar to bila utješna pretpostavka da je komšija samo izuzetak.

Globalna ekspanzija “pametnih gradova” i uvezivanja svih društvenih segmenata kroz aplikacije i računarske sisteme zaživjela je odavno i mi sad treba da hvatamo zamah i da bar pokušamo stići nove svjetske tehno-trendove.

Ne tako davno mi je neko, pun utisaka nakon povratka iz Kine, ispričao na desetine priča koje su, poredeći ih sa onima iz ovih krajeva, ličile više na naučnu fantastiku nego na priče iz stvarnog života.

Zamislite danas situaciju da, bilo gdje u Srpskoj, pomoću aplikacije pronađete vama najbliži i najjeftiniji taksi, i običnim klikom ga pozovete tačno na lokaciju gdje se nalazite. Bez telefonskih poziva, bez dispečera i svima iritantnog “trenutno nemamo slobodno vozilo” odgovora. Ili situaciju da, kada neko prođe kroz crveno ili napravi bilo koji drugi saobraćajni prekršaj, policija u istom momentu sa bankovnog računa skine iznos za plaćanje kazne. Ili da u svakodnevnom životu uopšte ne koristite fizički novac, čak ni bankovne kartice, nego da plaćanje “završavate” telefonom.

Ta budućnost je tu, svidjelo se to nekom ili ne, zbog tehnofobije ili straha od zaštite ličnih podataka. Čak i ne moramo da idemo toliko daleko kako bismo uvidjeli da je sa elektronskim karticama ili onlajn fiskalizacijom tek odvrnuta slavina. Neke skandinavske zemlje su omogućile građanima da mogu putem onlajn aplikacije da produže vozačke dozvole, lične karte i pasoše. Međutim, odvrnuta slavina ne znači i momentalnu transformaciju nacije kojoj je svojevrsni “stil života” šetnja od šaltera do šaltera u onu koja jednim klikom rješava stvar. Treba da budemo svjesni da jedna takva metamorfoza i te kako košta. A dodatno vrijeme ćemo potrošiti u edukaciji, jer nije baš jednostavno objasniti svim ljudima zašto je bolje nešto novo od onog starog, već oprobanog (Šifra: komšija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana