Dobro došla, 2021. godino!

Vedrana Kulaga Simić

Pretpraznično vrijeme. Okićene jelke sijaju, ali ipak preovladava neko sivilo. Ne zbog vremenskih prilika i ne samo napolju, već i iznutra. U mnogim dušama širom Srpske i planete.

Teška, preteška godina je iza nas. Neki su je čak upoređivali sa onim danima kada se odlazilo sa kućnih pragova na prve linije fronta, i dok je uvijek u podsvijesti tinjala ona misao da je to možda posljednji susret sa bližnjima. I zagrljaj. Taj osjećaj topline, ljubavi, sreće, zadovoljstva. Jednom riječju - života. Sve to nam je “kovid 19” uspio da poljulja, a nekima, nažalost, i sruši od proljeća pa naovamo.

Virus korona “zavladao” je svijetom. Unio nemir, donio maske i distancu. Rijetko su nam se vidjeli osmijesi i sreća, a još rjeđe smo grlili one koje najviše volimo. Ne jer nam ne znače kao nekad prije, već u želji da ih grlimo što duže kada jednom sve ovo bude iza nas. 

Često smo strepili za živote svojih članova porodice, kumova, prijatelja, ma svih, jer korona nije birala. Napadala je i još napada nemilosrdno. Jako, kao da ne misli nikada da ode. Kao da joj je lijepo i ovdje i svuda gdje se pojavila. Kao da je nije dosta bilo. Kao da nam je drag gost, a ne najgori neprijatelj. 

Borba za živote obilježivala je godinu čiji smo kraj jedva dočekali, u nadi da će ova nova što dolazi biti mnogo bolja, bezbjednija, uspješnija i nadasve normalnija, a ne prokleta kao ova koju lagano šaljemo u istoriju jer ne možemo da je izbrišemo.

I dok i danas ima onih koji se smiju i prosipaju priče da je ovo laž, zabluda, neka nova igra u svijetu čiji smo sitni igrači, neka im život nikada ne pokaže drugu stranu istine. Neka ne nauče na teži i bolniji način, jer su upravo ovi dani koji su pred nama oni u kojima je porodica na prvom mjestu. Zbog njih moramo biti snažni i odgovorni.

Zbog majki, očeva, braće, sestara, baka i djedova, sinova, kćeri i svih koji su nam dragi i čiji smo dugi zagrljaj poželjeli moramo biti na visini zadatka. Na nama je da budemo jači i istrajniji od “kovida 19”. I mi možemo to! I moramo to! I mi ćemo taj zadatak uraditi i dobiti najveću moguću ocjenu. I pohvalu za hrabrost. Pohvalu za sve spasene živote od ove pošasti koja je, dok smo trepnuli, nepozvana došla i vrijeme joj je da ide. Vrijeme da u kofere spakuje sve svoje otrove i ode. Jednostavno da nestane i da mi pronađemo i dobijemo pravi lijek u slučaju da, ipak, ne spakuje sve što je donijela i proširila.

Jer to želimo svi. Dosta nam je ove strepnje koja je možda, samo naizgled, u drugi plan stavila sve probleme i bolesti sa kojima se borimo u “normalnim” godinama.

Ipak, nesrećna 2020. je “šutnuta” s praga, a raširenih ruku, sa distance, dočekujemo novu 2021. godinu.

Dragi naši, želimo vam sve najbolje u novoj godini. I ovaj put, puno zdravlja. Jer ako budemo zdravi, sve ostalo će doći. Čuvajte se i budite odgovorni jer ćete tim gestom usrećiti sve oko sebe!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana