Dobre inicijative

Anita Janković Rečević
Dobre inicijative

U BiH je većina stvari negativna i uglavnom se u javnom prostoru sve svodi na neprestanu kritiku. A kada se i desi nešto dobro, najčešće ostane nezapaženo od strane javnosti i svi se, u najmanju ruku, ponašaju kao da se tako nešto podrazumijeva.

Inicijativa i potez koji nikako ne bi trebalo da prođe ispod radara i koji je potrebno pohvaliti, bez obzira na što je mogao biti povučen mnogo ranije, je ukidanje marži na dio asortimana domaćih proizvođača, što bi u narednim sedmicama trebalo da dovede do nižih cijena pojedine robe u marketima u Srpskoj. Mjera kojoj će se zbog sveopšteg talasa poskupljenja i udara inflacije obradovati brojni potrošači, naročito oni koji jedva sastavljaju kraj s krajem, jer im i najmanja ušteda mnogo znači.

Do pojeftinjenja će, prije svega, doći zahvaljujući domaćim proizvođačima koji su spremni da se u korist šire društvene zajednice odreknu dijela svoje zarade. Oni će odabrati nekoliko svojih proizvoda na koje će obračunati nula odsto marže, a isto su obećali i pojedini trgovački lanci. I to oni koji su od juna dio kampanje “Društveno odgovorni” u sklopu koje za dio prodajnog asortimana nude akcijske cijene, sa nešto smanjenom maržom, kako bi se građani mogli snabdjeti po nešto povoljnijim uslovima.

Najveća zasluga za kampanju s početka, ali i sada s kraja ljeta pripada Ministarstvu trgovine i turizma na čiju inicijativu su trgovci, proizvođači i dobavljači sjeli za pregovarački sto i dogovorili se o konkretnim potezima.

Da su nastavak kampanje i veći obuhvati neophodni, pokazuju i primjeri zemalja regiona. Za snižavanjem cijena posegli su Srbiji i Hrvatskoj jer dobar dio stanovništva ne može podnijeti udare inflacije. I sami trgovci su se više puta unazad godinu dana saglasili da ne prođe ni sedmica bez naloga za promjenu cjenovnika. I to ne za jedan proizvod, već za većinu asortimana. Da stvar bude gora, cijene nisu neprimjetno rasle fening po fening. Pojedini proizvodi su preko noći postajali skuplji za 30, 40 pa i 50 odsto pa je postalo normalno da iz marketa iznesete dvije omanje vrećice za koje ste na kasi ostavili 100 maraka.  

Situaciju kada divljaju cijene, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, bez sumnje su pojedini proizvođači, trgovci i distributeri iskoristili za sticanje ekstraprofita, što i pokazuju njihovi izvještaji o radu budući da niko od njih nije poslovao u minusu.

Nadležni u BiH, kao pomoć stanovništvu za prevazilaženje krize, svašta su obećavali, kako prošle, tako i ove godine, ali nijedno obećanje nisu ispunili. Počevši od najosnovnijeg, nižih akciza na gorivo. Upravo iz tog razloga potez Ministarstva trgovine i resornog ministra zaslužuje pohvalu jer su jedni od rijetkih koji u kriznim vremenima misle na običnog čovjeka.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana