Dobojski poslovi

Slobodan Puhalo
Dobojski poslovi

Dobojski Centar za humanu politiku je na adresu Okružnog tužilaštva u Doboju poslao više prijava za zloupotrebu službenog položaja protiv načelnika opštine Obrena Petrovića koji je, tvrde u centru, oštetio opštinu Doboj za više od trideset miliona maraka.

Riječ je o donošenju više štetnih odluka iz oblasti razmjene nepokretnosti, korišćenja prava preče kupovine, namještanja javnih nabavki, dodjeli građevinskog zemljišta...

Centar tvrdi da su lica iz vrha lokalne strukture u protekle dvije godine organizovala "kupovinu izbora" putem podmićivanja i izvršavanjem drugih krivičnih djela protiv izbornih prava za šta je u 2008. godini upotrijebljeno više od deset miliona maraka javnog novca.

Otuda i nije nikakvo čudo da je teško naći koju "šušku" za krpljenje rupa po dobojskim ulicama, da je zimus opština Doboj bila najveći dužnik "Toplani", da je budžetski deficit sve veći...

Opozicija na to u svakoj prilici skreće pažnju nosiocima lokalne vlasti, ali to ne pije vode.

Sigurni u svoju skupštinsku većinu, koja se nije promijenila ni poslije formiranja Kluba odbornika za Doboj, ostvaruju svoje ciljeve pa makar oni ne bili u skladu sa važećim odlukama i propisima, pa ni sa pojedinim zakonima. A o šteti koja je nanesena "običnim" građanima Dobija ne treba ni govoriti.

Uzalud opozicija kritikuje načelnika opštine Petrovića, za kojeg nezavisni odbornik Siniša Marić na sjednici u četvrtak reče da je "bio na dvije i po od ukupno petnaest sjednica, jer nema obavezu da im prisustvuje niti da podnosi bilo kome bilo kakav izvještaj".

Tvrdi Marić i da se na Skupštinu guraju samo odluke koje treba, "kako smo čuli od kolega odbornika, da zadovolje neki lični interes".

Ništa se praktično ne radi na tome da se poveća prikupljanje sredstava u opštinski budžet koji je sve tanji. A kada se nešto na planu domaćinskog poslovanja i učini, to bude zanemarljivo.

Takav je slučaj, recimo i sa najnovijim smanjenjem odborničkih naknada koje su i poslije tog smanjenja najveće u BiH.

Tako je bilo i kada je načelnik opštine donio odluku o rasprodaji automobila (ratosiljao se samo tri), pa je dobojski vozni park sa šesnaest četvorotočkaša i dalje najbrojniji od svih opština u BiH.

Pitanje je samo do kada će tako biti? I ko će tome konačno da stane ukraj?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana