Dobojske strahote

Slobodan Puhalo
Dobojske strahote

Doboj je ovih dana u žiži interesovanja javnosti, nažalost ne lijepim povodom. Poslije šokantnog otkrića u dobojskoj Gimnaziji "Jovan Dučić", javnost je šokirala i vijest da je devetnaestogodišnji mladić pokušao da siluje šezdesetdvogodišnju komšinicu.

Provalio je u njenu kuću, napao je, ali starica se nije dala, pa se odbranila nožem i ostavila krvav trag na njegovim leđima. Policija je na vrijeme stigla i uhapsila mladića, koji će odgovarati za ovo nedjelo.

Slučaj u gimnaziji "Jovan Dučić" ostavio je dubok i do sada neviđen trag u njenoj istoriji dužoj šest i po decenija.

Hapšenje profesora geografije Petra Šarčevića, koji je u pratnji policijskih inspektora odveden praktično sa časa, bacio je na ovu najstariju i najrenomiraniju srednjoškolsku ustanovu ne samo u Doboju, već i u cijelom njegovom regionu, veliku sjenku. Privođenje profesora koji je imao seksualne odnose sa učenicom dobojske Gimnazije, bio je u najmanju ruku neprijatan čin za sve zaposlene u ovom kolektivu, ali i za sve učenike koji su tada bili na nastavi.

Mnogima je u tom trenutku pao kamen sa srca, jer je napokon okončalo nešto što je očigledno dugo trajalo, a na šta ni profesori, ni đaci, a ni policija nisu reagovali. A morali su.

A šuškalo se po školskim hodnicima, vjerovatno i u zbornici, ali i u čitavom gradu, da u Gimnaziji radi jedan profesor, omiljen među učenicima, koji na nimalo pedagoški način iskazuje svoje simpatije prema nekim djevojčicama iz školskih klupa. Sve se, po svemu sudeći, svodilo na "rekla - kazala",  jer  nikad o tome u ovoj ustanovi nije ozbiljno razgovarano.

Na tome je i ostalo sve do utorka, kada je istina izašla na vidjelo.

Činjenica da je profesor uhapšen i da je Osnovni sud u Doboju podržao prijedlog Tužilaštva da se Šarčeviću odredi jednomjesečni pritvor, govori o tome da priče o profesoru koji održava seksualne odnose sa učenicama nisu bile bezazlene ili ogovaračke. Naprotiv, zabrinjavajuće su.

Zabrinjavajuće za sve one koji svakodnevno svoju djecu prepuštaju ljudima, koji bi trebalo da ih uče da postanu ljudi. Zabrinjavajuće za čitavo društvo, koje je o ovom slučaju sve znalo, pričalo, posmatralo i ćutalo.

Bez obzira na to kakav epilog ovih slučajeva bio, jasno je jedno: mnogi su pali na ispitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana