Doboj u dužničkom ropstvu

Dijana Dujić

Taman kada smo pomislili da je sa devetim kreditom od dva miliona maraka Doboj završio sa zaduženjima, bar u bliskoj budućnosti, stiglo je novo.

Ovoga puta Doboj podiže 26 miliona maraka kako bi otplatio ranije uzete kredite. Ovim je Doboj, koji je bio već dobro zaglibio u dužničko ropstvo, svoju poziciju u tome zacementirao!

Rukovodstvo ovog grada na sve načine pokušava da zakamuflira tešku situaciju u kojoj se nalaze i sve pokrije novim zaduženjima. Situacija uopšte nije sjajna: radnicima Administrativne službe, funkcionerima, te direktorima javnih ustanova i preduzeća plate će biti smanjene za deset, odnosno 15 odsto. Smanjenje plata nisu izbjegli ni odbornici, kojima se drugi put za nekoliko mjeseci smanjuju paušali. I tu nije kraj.

Prije nekoliko mjeseci odbornici su usvojili i najveću poresku stopu na nepokretnosti. U prošloj godini imali smo najmanju u visini od 0,06 odsto, a ove godine Dobojlijama je povećana poreska stopa za 800 odsto. Svi ti potezi imaju jedan cilj, bolje punjenje budžeta, a ako to ne uspije, sigurno će se naći i neki kredit.

Da se ne radi o dobrom rješenju i promišljenom potezu gradskih otaca, pokazuje primjer iz prošle godine, kada je podignut kredit od deset miliona maraka, ali je godina svejedno završena u deficitu od 6,3 miliona maraka.

Imali smo kredit od deset miliona i na kraju opet deficit. Sada se opet diže kredit da se otplate raniji, a građani Doboja u svemu ovome s pravom pitaju gdje su tu njihovi interesi. Bavi li se iko u ovom gradu običnim ljudima i njihovim potrebama? Šta vrijedi "stabilna politička situacija" koja do sada nikome nije dala hljeba?

Najavljeni su podsticaji za poljoprivredu i zapošljavanje 300 novih radnika u privredi. Šta će od toga biti, a šta neće, brzo ćemo saznati.

U iščekivanju "preporoda Doboja" građani treba da smisle, svako po svojoj volji, kako da se nose sa svim tim "mjerama za ekonomsku stabilizaciju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana