Dobitnici i gubitnici

Veljko Zeljković

Prođoše još jedni izbori u BiH. Jedni su se radovali, drugi tugovali. Jedni su slavodobitnički pjevali Luisove pjesme, a drugi “udarili” po kuknjavi.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata više nego zadovoljni. Njihovi kandidati izvojevaše ubjedljive pobjede na svim frontovima. I to bez foto-finiša, koji su neki očekivali. Formiraće vlast u Republici Srpskoj, a bez njih to neće moći ni na nivou BiH.

Rezultatima mogu biti zadovoljni i u Demokratskom narodnom savezu, ali i Socijalističkoj partiji, zbog rasta u broju osvojenih mandata u odnosu na prošle izbore. U DNS-u se nadaju da bi mogli dobiti i premijersku fotelju, iako “ucjenjivački kapital” kojim raspolažu nije dovoljan da bi se i upustili u takvu vrstu političke avanture.

Iako su pretrpjeli poraz, i u Savezu za pobjedu ima zadovoljnih. Iako je njihov kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić “oduvan” u dvoboju, u Partiji demokratskog progresa imaju razloga da budu koliko-toliko zadovoljni jer osvojiše jedan mandat više za NSRS. Dobar izborni rezultat ostvarili su u Banjaluci, koja je u posljednja dva navrata bila pravi bastion glasova SNSD-a.

U PDP-u “dobiše” i Draška Stanivukovića, koji je iza sebe ostavio i favorizovane poput Igora Crnatka. Ovaj mladić je pokazao kako se samo radom na terenu i stalnim kontaktom sa građanima može doći do rezultata. Iako je mlad, pokazao je više političke zrelosti nego neke njegove starije kolege.

I svi su nakon ovih izbora nešto dobili. Manje ili više. Samo je Srpska demokratska stranka izgubila sve. Baš sve!

Izgubili su izbore. Izgubili su identitet. Članstvo. Savez s ostalim strankama im nije donio ništa. Apsolutno ništa! Politika “pariranja” SNSD-u im se obila o glavu, ali i pomalo ležeran odnos koji su imali po osvajanju vlasti u Sarajevu. Vjerovali su da će vlast u Srpskoj sama pasti. Vjerovali su da je armija nezadovoljnih okupljenih oko “Pravde za Davida” dovoljna kritična masa za lagano osvajanje vlasti. I preračunaše se.

Ono što je jedino u ovom trenutku sigurno jeste da je konačno došlo vrijeme da u ovoj partiji podvuku crtu. I to deblju. Da svedu račun i riješe se ličnih sujeta i sitnih interesa. Tek kada odvoji žito od kukolja SDS će moći ponovo izaći na crtu ostalima. I to ravnopravno. Valjda su iz ove lekcije nešto i naučili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana