Dobar majstor kao suvo zlato

Milijana Latinović

Frizeri, kamenoresci, vodoinstalateri, ugostitelji i stolari samo su neka od zanimanja za kojima vape poslodavci u Srpskoj, jer već godinama na tržištu rada nema školovanog kadra za ove poslove.

Nema, jer se kod nas dobar zanatlija uglavnom ne cijeni, a poslovi majstora svrstavaju u one drugog reda, jer ga većina vidi kao čovjeka u radnom odijelu i prljavih ruku.

Zanati se neopravdano svrstavaju u kategoriju loših poslova. Mladi uglavnom upisuju fakultete da jednog dana budu savjetnici, bankari, ekonomisti iako je takvih bezbroj na biroima za zapošljavanje.

- Završi fakultet i budi gospodin čovjek - česta je rečenica kojom roditelji savjetuju djecu i bude im iluziju da će sa diplomom u ruci biti pošteđeni teškog rada tokom života.

Međutim, danas je mnogo više onih sa fakultetskom diplomom u ruci koji čekaju ispred biroa za zapošljavanje, žive sa roditeljima iako su pregazili tridesetu i često nemaju ni marku u džepu.

I dok fakultetlije čekaju posao u struci i razmišljaju od čega će živjeti, majstor koji je ispekao zanat zaradi mjesečno više od 1.000 maraka.

Neusklađenost obrazovnog sistema i tržišta rada dovela nas je u situaciju da hiljade diplomaca čekaju posao godinama, a da česme i sifone nema ko da popravlja.

Srednje škole širom Srpske uhvatile su se u koštac s ovim problemom i do kraja mjeseca Ministarstvu prosvjete i kulture RS dostaviće prijedloge za upis u narednu školsku godinu.

Od nadležnih traže odjeljenja sa manje đaka i uvođenje novih zanimanja poput frizera i kamenorezaca u mjestima gdje je taj kadar tražen kao suvo zlato. Riješeni su da akcenat stave na zanimanja trećeg stepena koja su godinama neopravdano zapostavljana.

Krajnje je vrijeme da oni koji kroje upisnu politiku stanu na loptu i zapitaju se dokle ćemo školovati kadar koji nikome ne treba i gledati kako omladina iz dana u dan napušta ove prostore i koru hljeba zarađuje negdje ispod tuđeg neba.

Roditelji, vaspitači i učitelji treba zajedničkim snagama da savjetuju djecu još od malih nogu da nije gospodin samo onaj ko obuče odijelo i kravatu, već i onaj ko sa svojih deset prstiju pošteno zarađuje za život svoje porodice. Čim zakorače na pozornicu života, mališane treba da učimo od čega može da se živi, a ne s čim se najlakše stiže na liste nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana