Dobar, loš, zao

Veljko Zeljković

Zapadni međunarodni akteri i dalje pokušavaju upravljati BiH kao nekada Britanci Indijom ili Južnoafričkom Republikom. I sve dok je tako, rješenja za političku krizu i izlaza iz ćorsokaka neće biti. A ni budućnosti. Bar ne one kojoj se godinama nadaju obični ljudi.

Jedan takav kolonizatorski i antidemokratski pristup bošnjačka strana pokušava iskoristiti za svoje ciljeve te tom i takvom Zapadu, zasljepljenom hladnoratovskim sukobom sa Rusijom, nameće priču kako se nefunkcionalnost BiH može riješiti jedino ukidanjem konstitutivnosti naroda i stvaranjem nekakve građanske države. Unitarne.

“Hrvatski” član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a “gostujući” nedavno u Strazburu, priznao je još jednom da njemu konstitutivnost naroda ne znači apsolutno ništa te indirektno pozvao Evropljane da pritisnu srpske i hrvatske predstavnike da pristanu na stavljanje okova i potčinjavanje - da vrate BiH u neko novo “tursko doba”.

I sve to prolazi nekažnjeno i bez osude, iako se radi o udaru na ustavni poredak zemlje. Osuđuje se navodni srpski secesionizam, a prelazi preko ovakvih i sličnih izjava, koje u stvari ruše zemlju te su glavni i jedini uzrok što BiH godinama ne funkcioniše.

Dobar, loš, zao - na tom scenariju godinama se radilo, pretvarajući druga dva naroda u institucionalne fikuse. Zbog toga SDA i njeni politički sateliti nastoje stvoriti što goru atmosferu. Što gore, to bolje, odnosno ono što je dobro, u stvari je loše, njihov je moto i jedini politički program. Pokušavaju se obesmisliti i napasti prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora zbog izmjena Izbornog zakona, a rukovodstvo Srpske optužiti za secesionizam. Na nož je dočekan i prijedlog da se Zagreb, Beograd i Istanbul kao arbitri uključe u rješavanje političke krize, a u isto vrijeme se kao na svete krave gleda na predstavnike koji dolaze iz Vašingtona, Londona i Berlina. Sve je to dio pomenute igre, a koja ima veze i sa nametnutom rusofobijom.

Od njih bošnjačka strana želi da isposluje da se i naredni opšti izbori održe po starim pravilima, a što faktički znači da bi to bila utakmica u kojoj se ne bi znalo ko pije, a ko plaća, odnosno ne bi se znalo kada je faul, penal, korner ili aut. Ne bi se znalo ni koliko igrača bi na teren moglo istrčati, a pravdu bi dijelio sudija kojeg je delegirao jedan od timova. Jednostavno ovakav haos odgovara raznim Izetbegovićima i Komšićima, jer bi igrajući po starim pravilima igre omogućilo da završe pokoravanje ostala dva naroda. To što oko 150.000 građana trenutno čeka da im njemačka ambasada odobri vize za ulazak u zemlju, njih ne brine. Što bi rekla Bisera Turković, narod je previše razmažen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana