Dobar dan, počeo je rat

Veljko Zeljković

Ovim naslovom na jednom od portala počeo mi je dan uz kafu. Iako je pijem gorku, ova mi je ovaj put imala dodatni ukus gorčine u ustima, zbog same pomisli kakav bih naslov mogao pročitati narednog dana.

 

Drugi naslov - cijena gasa na svjetskim berzama skočila za nevjerovatnih 35 odsto. Treći, pšenica je na osmogodišnjem maksimumu. Četvrti, cijena akcija u strmoglavom padu. Peti....

Do svega ovoga je došlo nakon odluke Vladimira Putina da vojsku pošalje u samoproglašene republike Donjeck i Lugansk, a kako bi se izvršila, prema riječima Putina, “denacifikacija i demilitarizacija ovih vjekovnih ruskih prostora”, koje je nedavnim aktom Kremlj i priznao.

Znači, dan mi nije počeo baš dobro. On nije bio dobar ni za ionako krhko finansijsko globalno tržište, koje još uvijek traži način da sanira posljedice prekomjernog pandemijskog štampanja novca i inflacije koja dostiže decenijske maksimume.

Sve polako ide u pravcu savršene krize, koja bi do temelja mogla uzdrmati globalni finansijski sektor, ali i dovesti do nestašice robe.

Aktuelna vojna akcija Kremlja sigurno će dodatno zakomplikovati i usložniti trenutnu situaciju, te 2022. učiniti godinom kada će hrana i energenti sigurno postati luksuz. Što bi se reklo, nije za svakoga.

I ne samo to, treba očekivati da dođe i do prekida u lancu snabdijevanja određenim vrstama robe, a što bi opet moglo lančano dovesti do nekog novog rasta cijena, pa i do to toga da pojedine ekonomije, a pogotovo one evropske, dožive potpuni fijasko.

Čačkali su rusku mečku sa Zapada. Izazivali je i procjenjivali koji je stepen njene tolerancije. Iako im je iz Moskve poručivano da prestanu sa geopolitičkim igrama oko Ukrajine - Brisel, London i Vašington su sve više prelazili crvenu rusku liniju, sa motom “Borićemo se za Ukrajinu do posljednjeg Ukrajinca”.

Njemačka je odlučila da stopira puštanje u rad ruskog gasovoda “Sjeverni tok 2”. Prijeti se raznim sankcijama Moskvi, a pritom se zaboravlja da će one ogromne posljedice donijeti i njima samima, jer nema svjetskih proizvođača prirodnog gasa koji bi mogli nadomjestiti ruski.

Pritom ne treba zaboraviti da je ovaj energent jedan od glavnih u proizvodnji mineralnih đubriva za poljoprivredu.

A sve je bilo toliko jednostavno. Da se sjelo i razgovaralo o sporazumu iz Minska, do ovog vjerovatno ne bi ni došlo.

Žaliće Amerika za Donaldom Trampom, a Njemačka za Angelom Merkel.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana