Do kada?

Marijana Miljić Bjelovuk

Kriza u BiH udara na skoro svaki novčanik, osim na onaj koji u svoj džep stavljaju političari. Čisto sumnjam da kod njih plata i može da stane u novčanik. Marke i evri im ispadaju na sve strane. Ne sića, naravno, već samo krupni apoeni, oni od 200 maraka i 500 evra, koje stanovnici mogu vidjeti samo na slikama. Ako imaju i novčanice, naravno papirne, u većem iznosu kod njih su u džepu, a ne u radničkom, istrošenom, novčaniku.

Bar je tako ako je suditi prema brojkama o primanjima premijera, njegovih zamjenika, ali i ostalih im kolege za ovalnim stolom. Šta rade? Šta su uradili u ovoj krizi? Pa, obećavali, kao i svi ostali što vode ovu zemlji i imaju stranačku karticu. Bilo je tu i izuzetaka i mjera koje su ipak donijeli i pojedinim građanima pomogli da bar malo preguraju ovu krizu. Ali to je sve bilo kratkotrajno, ništa na duži period.  

Šta je urađeno za kompletan realni sektor? Plate u javnom porasle su u dva navrata, najavljuje se i neko treće povećanje do kraja godine, ali šta je bilo sa onim u privatnom?! Pa one nisu nijednom. Bar nismo to primijetili. Pardon, jeste povećan minimalac, ali to je naređeno privrednicima.

O čemu su sve pričali i šta su obećavali političari u ovoj krizi koja udara svaki dan sve jače? Prvo je na potezu bilo ukidanje akciza na gorivo, pa smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice, pa ograničenje cijene hljeba, pa zamrzavanje doprinosa na povećanje plata, pa razni zakoni, pa... Nemoguće je i zapamtiti sve njihove najave da će nam biti bolje. Od tih obećanja bi se u kratkom roku mogla napisati knjiga sa stotine strana.   

Nego, šta smo dobili od toga. NIŠTA. I nećemo. Jedino što ćemo imati i dalje jeste rast cijena goriva, hrane i svih ostalih usluga. Pitanje je šta nas tek očekuje nakon oktobra i izbora? Tek tada će nastati borba za puko preživljavanje. Ono što nije poskupjelo od usluga, jer od hrane jeste sve, građanima će sigurno već biti ispostavljeno na računima odmah nakon bitke za vlast.

Nema kraja mašti, pa nam pojedini krizu koriste i da nametnu razne namete, od onih za korišćenje mobilnih mreža, pa do nekih za brojanje novca. Zašto i kako? Pa, može im se, jer ovo je zemlja u kojoj svako radi šta hoće. Još ih tapšu po ramenu. To je valjda neki signal za odobravanje ili šta već.

Dok se oni tapšu, pozdravljaju i sa osmijehom gledaju u svoja mjesečna primanja, građani prebiru po čepovima da kupe ono osnovno. Ćute. Niko glas da digne i kaže dosta, dajte uradite nešto. Pomagajte, jer više se ne može. Poneka rasprava se povede na društvenim mrežama, ali ubrzo i na tome završi.  Vozači najavljuju sabotiranje benzinskih pumpi, a hoće li to dati rezultata, ostaje da vidimo. Ali od nečega se mora krenuti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana