Do kada će Balkan ostati Balkan

Veljko Zeljković
Do kada će Balkan ostati Balkan

Da li znate koliko ima država u Evropi? Tri! Evropska unija, kandidati za Evropsku uniju i BiH. Radi se o vicu, koji vjerovatno najbolje ilustruje dosadašnji odnos velikog broja evropskih lidera, ali i briselskih zvaničnika prema ovim našim prostorima. Pokazalo se to, uostalom, i nakon posljednjeg sastanka u Briselu na kojem se diskutovalo o “evropskom putu BiH”.

Taj put je toliko u “pripremi” jer, navodno, stalno fali nešto od projektne dokumentacije. Ovi radovi sve više liče na Sizifov posao kotrljanja kamena uz brdo. Iako nam govore kako nikad bliže nismo bili dobijanju pozivnice za ulazak u ovu nekada perspektivnu i demokratsku ekonomsko-političku zajednicu, čiji su temelji izgrađeni na evropskim vrijednostima - uvijek iskrsne neko novo “ali”.

“Evropljani” jednostavno ne znaju šta će s nama! U Briselu bi bili najsrećniji kada bi BiH pristala da bude dio ove zajednice, ali fiktivno, te da pristane da bude u nekom neosvijetljenom i hladnom hodniku. Da prelazi iz jedne u drugu čekaonicu, koje čine jedan nepregledni lavirint.

Da ne bismo kojim slučajem zaspali u toj čekaonici i doživjeli jednu vrstu hipotermije ili, pak, odlučili da krenemo nekim drugim putem, s vremena na vrijeme nas prodrmaju, “dobronamjerno” zaprijete, poručujući nam kako su oni čvrsto uz nas te da moramo biti strpljivi - jer kada uđemo u ovu zajednicu, drastično ćemo popraviti standard. A da bismo uopšte bili na listi kandidata za ulazak, jedan od uslova je da treba da popravimo standard. Hm!

Ako se malo osvrnemo i pogledamo unazad, “Evropljani” su oduvijek imali jedan, najblaže rečeno, maćehinski odnos prema ovim prostorima. Mutili su vodu kad god su bili u prilici. I to nije od juče. Uvijek su nas gurali van Evrope i odnosili se kao prema nekakvim gubavcima, svjesno i zlonamjerno udarajući ovim prostorima etiketu, odnosno žig “Balkan”, a onda i “zapadni Balkan”. Da li postoji “južni” ili “istočni” Balkan?

Da nije bilo rata u Ukrajini, priča o evropskom putu BiH nikada ne bi bila otvorena. I to je fakat! Ostali bismo i dalje dio “zapadnog Balkana”. Međutim, zbog geopolitičkih okolnosti i pravljenja nekih novih granica u svijetu, pitanje evropskih integracija ponovo je otvoreno, ali su “vrata” i dalje dobro zablindirana, te se kroz njih gleda samo kroz špijunku. I tako će i dalje ostati dok SAD, evropski mentor, ne odluče drugačije ili dok se unutar same unije ne sprovedu korjenite reforme, na kojima insistiraju Francuska i Njemačka. Neki čak smatraju da je priča o proširenju EU samo pravljenje alibija za sprovođenje reformi. U prevodu - Balkan bi i u budućnosti mogao ostati samo Balkan!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana