DNK analize

Marijana Miljić Bjelovuk

Tužilaštvo BiH ništa nije uradilo povodom jednostrane odluke Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) da izmjesti DNK laboratoriju i 80.000 bioloških uzoraka iz BiH u Hag, iako ga je na to obavezao Savjet ministara.

Isto tako, kada je već situacija takva kakva jeste, nisu dali ni nalog laboratoriji u Banjaluci da može obavljati DNK analize kako ovaj posao ne bi bio prekinut.

Jedino što konkretno mogu da kažu o ovom problemu jeste da su bez komentara. I tako će biti i dalje, jer neće ni prstom mrdnuti da bi ispoštovali zaključak Savjeta ministara BiH, a kamoli da omoguće da se ovaj posao nesmetano obavlja.

Dok su oni bez komentara, prve posljedice odluke ICMP-a i nereagovanja Tužilaštva se već primijete, jer nije moguće ni započeti DNK analizu posmrtnih ostataka devet osoba srpske nacionalnosti koje su ubijene 1995. godine na području Vozuće.

I u laboratoriji u Banjaluci, koja bi mogla bez problema da obavi analizu bioloških uzoraka, ne mogu ništa da rade jer nisu dobili nalog. A ne mogu, naravno, da rade na svoju ruku.

Tako se lošim odlukama i neodgovornošću samo dodatno produbljuje bol porodica žrtava, jer ne znaju da li su možda pronađeni njihovi najmiliji.

Porodicama dodatnu patnju zadaje i sam ICMP jer im ne vraća njihove biološke uzorke, koje su im ustupili da bi im pomogli u identifikaciji nestalih srodnika.

Biološki uzorci, smatraju nadležni, treba da ostanu u zemlji, jer u Zavodu za sudsku medicinu RS postoji u potpunosti opremljena laboratorija koja može da vrši identifikacije.

Ako ICMP već i odnosi laboratoriju u Hag, to ne znači da proces identifikacije treba da stane makar i na dan, a kamoli na nekoliko mjeseci, kako se predviđa.

Jer od završetka rata prošlo je više od dvije decenije, a članovi porodica nestalih u Srpskoj tragaju za više od hiljadu ljudi. U kosturnicama se nalaze stotine neidentifikovanih tijela.

Ako imamo u vidu činjenicu da je proces traženja i identifikacije i kada se navodno radilo „punom parom“ bio traljav i spor, ne treba ni govoriti šta će tek biti ako i u budućnosti bude prekida i dodatnih problema kao što su sadašnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana