Djela, a ne riječi

Dragana Orlović

Već duži period suočavamo se sa kompleksnim demografskim problemima koji se manifestuju konstantnim smanjenjem stope rađanja i negativnim prirodnim priraštajem.

 

Osnovni problem je “fenomen nedovoljnog rađanja”, zbog čega stručnjaci sve češće upozoravaju na to da bismo kao narod mogli izumrijeti u bliskoj budućnosti ukoliko se rješavanju ovog nacionalnog problema ne pristupi brzo i ozbiljno. Posljednji popis koji je na prostoru Republike Srpske obavljen 2013. godine ukazao je na ozbiljne demografske gubitke i to od jedne četvrtine stanovništva u odnosu na popis iz 1991.

Gotovo ništa od tada nije se promijenilo. Statistike su i dalje sumorne. Nedostaje nam oko 7.200 ili 43 odsto djece za zamjenu generacija na godišnjem nivou. Međutim, problem pronatalitetnih mjera godinama je u sjeni političkih previranja, sukoba i zamjena teza. Strategije i planovi za podsticaj nataliteta postoje, ali se uglavnom ne sprovode do kraja, dok se sa iznosima dječijih dodataka i naknadama za porodilje sve češće licitira zarad političkih poena, zaboravljajući na važnu činjenicu - ovo je problem cijelog društva, a ne pojedinca.

Na ideju kako barem donekle poboljšati sliku nataliteta u Republici Srpskoj došli su u republičkom Udruženju sa četvoro i više djece “Četiri plus”. Kreirali su zakon, prema kojem bi sve majke za svako dijete imale pravo na dodatak, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne. Jedini uslov da ta prava ostvare bio bi da sa djecom ovdje žive.

Dugo radeći na tekstu akta koji su simbolično nazvali “zakon o majci” osmislili su i koliko bi naknade iznosile, odnosno, detaljno procijenili četiri varijante troškova na mjesečnom i godišnjem nivou u zavisnosti od visine dodatka, kao i izvore finansiranja.

Sve su detaljno predložili i poslali na adrese republičkih institucija, odakle čekaju zeleno svjetlo, a nadležnima preostaje jedino da pažljivo pročitaju tekst zakona i razmotre i razrade plan kako ga realizovati. Ukoliko je potrebno da angažuju stručne službe, formiraju radne grupe, organizuju sastanke i konferencije. Sve što je potrebno ili da daju bolji prijedlog, jer ako se uskoro ne pređe sa riječi na djela i populaciona politika ne uskladi sa civilizacijskim standardima, postoji opasnost da zemlja ostane bez potencijalnih roditelja i onih koji su se već kao roditelji ostvarili...

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana