Djeda Mraz

Marina Čigoja
Djeda Mraz

Djeda Mraz ponovo je protjeran iz Sarajeva, a zahvaljujući "čuvarima istinskih islamskih vrijednosti" sarajevski mališani i ove godine biće uskraćeni za društvo sa djedicom kojem se raduju sva djeca na svijetu.

Djeda Mraz, za razliku od ostalih gradova na ovoj planeti u Sarajevo nije dobrodošao, pa ga nema ni na jednoj gradskoj ulici, nema ga ni u vrtićima.

Razlog? Fetva Islamske zajednice BiH koju je izdala neposredno pred novogodišnje praznike, a u kojoj se navodi da "Djeda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka", te se, naročito "bošnjačkoj djeci, ovaj hrišćanski simbol pokušava nametnuti kao neutralan lik".

Zanimljivo je da se protiv Djeda Mraza nije okrenuo nijedan drugi grad u FBiH. Pretpraznično raspoloženje Djeda Mraz uveličao je tako u Zenici, Bugojnu, Mostaru, Bihaću. Izostao je samo u Sarajevu.

Ako o tome malo bolje razmislimo, shvatićemo da to i nije neko veliko iznenađenje. Logično je da će Sarajevo, koje nastoji da bude islamski centar, dosljedno podržavati i u djelo sprovoditi "uputstva" Islamske zajednice. Pa čak i ako je to na štetu mališana koji će ostati uskraćeni za radosti koje je dekica u crvenom godinama prije donosio njihovim roditeljima, braći, sestrama...

Priča o nepoželjnom Djeda Mrazu u Sarajevu počela je još devedesetih godina kada je Alija Izetbegović javno upozorio da "lik Djeda Mraza potiče iz hrišćanske tradicije slavljenja Božića, te da kao takav nije primjeren za muslimansku djecu". Koliko univerzalni lik poznat svuda u svijetu ima veze sa Božićem do danas nije jasno nikome, osim onima koji to na taj način žele da predstave.

Sasvim je jasno da poruka koju Sarajevo ovim potezom šalje nema mnogo veze sa samim Djeda Mrazom. Sasvim je jasno da se iza toga kriju nečiji širi interesi i da će u svemu tome najviše štete imati upravo mališani kojima se na najgrublji način razbija iluzija i nešto što treba da im donese radost.

Jasno je da je protjerivanje Djeda Mraza i njegovo predstavljanje kao hrišćanskog simbola samo još jedan put koji vodi do podjela među stanovnicima BiH. Neargumentovano tvrdeći da Djeda Mraz ima veze sa hrišćanstvom i da ga zbog toga treba zabraniti "multietničko političko Sarajevo" svojoj djeci šalje poruku da je to isto hrišćanstvo pogrešno. Toliko o suživotu, pomirenju i BiH kao državi svih naroda koji u njoj žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana