Dječije igre poslanika

Marijana Miljić Bjelovuk
Dječije igre poslanika

Ja ću. Ne, nećeš ti, već ću ja. Ne, ne, nećeš ti, već će moj drugar. Ma, kakav nećeš ti, već će moj kolega iz klupe. Takve rečenice kojima se obično služe djeca u polazak pred školu, pa ponekad i osnovci, možemo čuti još u Parlamentu BiH.

Na tim dječijim rečenicama je, ni manje ni više, zapelo formiranje zajedničke komisija oba doma Parlamenta BiH, koja je trebalo da usaglasi izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji bi trebalo da donese nižu stopu poreza na hranu. Takvi potezi poslanika koje papreno plaćamo, da nisu za plakanje, bili bi smiješni. A nikome u ovoj situaciji nije do smijeha, osim izgleda ovima u Parlamentu BiH. Oni se i te kako dobro zabavljaju. Dječije graje i smijeha kod njih ne manjka.

Pa kada se ne mogu dogovoriti ko će biti član komisije, kako će se dogovoriti u vezi sa nečim većim, samim zakonom? Nikako. Sve je u samom startu bilo osuđeno na propast. Ali hajde, kada je već najavljeno na sva zvona i sve ušlo u proceduru, zapelo je na iznosu procenta, odnosno da li će porez biti pet ili nula. Pa, kako bi sve to prolongirano bilo dalje prolongirano, onda se krenulo u formiranje zajedničke komisiju oba doma Parlamenta BiH, koja će reći koliki će porez na hranu biti. Nula ili pet? I zape, ni manje ni više, nego na sastavu komisije.

A kod nas, kada ne znaš šta i kako dalje, onda formiraj komisiju, grupu ili neko drugo tijelo, koje se, kao to obično i bude, nikada ne sastane. Njihovi rezultati ravni su nuli.

U međuvremenu, vrijeme prolazi, stiže ljetna pauza i godišnji odmori pa onda izbori i niko, kao ni do sada, neće se baviti stvarnim problemima građana, već izričito kako se što bolje plasirati na izborima u oktobru. Da se razumijemo, niko se ni do sada nije bavio problemima, ali stanovnici su u ovoj vanrednoj situaciji nešto očekivali, neku pomoć, signal da političari, eto, bar malo vode računa o stvarnim problemima građana koji zbog inflacije, koja guta sve pred sobom, izbacuju i ono osnovno iz upotrebe ili nabavku svode na minimum.

Takvih problema nemaju ovi što nam se smiju i igraju dječije igre u Parlamentu BiH, a koji idućih mjeseci neće ni spavati, naravno ne zbog usaglašavanja zakona koji bi donio jeftiniju hranu, već okrivljivanja kolega za ono što nije urađeno ili najave budućih propalih zakona i projekata da bi se što bolje kotirali na izborima u oktobru.

Pa, dabogda se kotirali onako kako ste radili i šta ste uradili. Rezultat je ravan nuli u vezi sa kojom se niste usaglasiti. Građani bi upravo taj broj trebalo da imaju ispred sebe kada budu stavljali “iks” kraj imena neradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana