Djeca

Dragana Orlović

"Zakoni" demografije govore da je jedini način sprečavanja pada nataliteta taj da svaka porodica ima "jedno dijete za mamu, drugo za tatu, a treće za državu".

Međutim, ti "zakoni" se već dugi niz godina "ne poštuju".

Iz godine u godinu nestaju cijela odjeljenja, a ako se ovako nastavi, uskoro će i gradovi.

Sve je manje bračnih parova u Republici Srpskoj koji se odlučuju na treće, a kamoli četvrto dijete, pa lokalne zajednice jednokratnim novčanim naknadama nastoje da podstiču natalitet.

A ti iznosi se razlikuju. Čak i do osam puta, u zavisnosti od toga o kojoj je opštini ili gradu riječ. Tako prilikom rođenja trećeg djeteta porodice u nekim gradovima u Republici Srpskoj dobijaju po 1.200 ili 1.000 maraka, dok su u drugima dobro "stisnuli" kesu i izdvajaju tek po 150 maraka.

Zanimljivo je da za loš natalitet niko ne krivi lošu populacionu politiku u zemlji, već se loptica uglavnom prebacuje na porodice, pa i na "emancipovane žene, koje ganjaju karijeru i nemaju vremena za djecu", ali i muškarce koji sve kasnije i teže stupaju u brak.

Ipak, za ovaj problem enormnih razmjera ne može da se okrivi pojedinac, a da se zanemari uloga kompletnog društva, ili tačnije - sistem.

Još je zanimljivije to da se isključivo traže krivci, a ne rješenja. A umjesto traženja krivca i "trčanja ukrug", bolje bi bilo (i krajnje je vrijeme za to) objektivno sagledati problem i zajedničkim snagama potražiti adekvatno rješenje.

Progresivni dječiji dodaci, razni jednokratni porodični dodaci, plaćeno porodiljsko i roditeljsko odsustvo (koje mogu da koriste oba roditelja), porodiljske nadoknade, novčane nadoknade prilikom rođenja djeteta, podsticajna stambena i kreditna politika, sveobuhvatna zaštita majke i djeteta, fleksibilno radno vrijeme za majke, olakšice u saobraćaju i bonusi prilikom kupovine - samo su neke od mjera socijalnog modela koje mnoge zemlje u svijetu već dugo sprovode uz čvrstu podršku vlada. Eto rješenja.

Jeste da su i kod nas neke od tih mjera na snazi, ali još nedovoljno, ili bolje rečeno, još u povoju. A ako pomenute mjere uspješno funkcionišu u drugim zemljama, ne vidimo zašto ne bi mogle i kod nas. Na nama je da makar pokušamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana