Djeca nam se rađala

Milijana Latinović

Bez rađanja djece nijedan narod na planeti nema perspektivu, a u borbu za ostanak i opstanak nacije ovih dana uključila se i Republika Srpska.

Negativan prirodni priraštaj sa kojim se bori većina opština i gradova u našoj Republici u kojima je broj umrlih mnogo veći od broja rođenih, konačno je upalio alarm kod nadležnih u institucijama. Oni su napokon odlučno krenuli u borbu za natalitet kako bi se sve više kolijevki zaljuljalo, a plač tek rođenih beba ispunio porodilišta.

Za pad nataliteta uglavnom krivicu nose svi, od mladih koji se sve rjeđe odlučuju na zasnivanje porodice, pribjegavaju zajedničkom životu, a potomstvo ostavljaju za kasnije - za neke bolje dane, tješeći se da ima vremena, do onih koji sjede u foteljama i kroje pronatalitetne mjere.

Siguran posao, solidna plata i stan za većinu su preduslov da bi se uopšte odlučili na sklapanje braka i formiranje porodice, zbog čega žene postaju majke tek u tridesetim godinama.

Na prste se mogu izbrojati parovi koji odluče da imaju troje, četvoro ili više djece. Umjesto da dječiji smijeh ispunjava učionice, škole se svake godine zatvaraju.

Sudeći prema mjerama za povećanje nataliteta koje su zvaničnici predstavili proteklih dana, treba se nadati da će ova tužna slika uskoro biti obojena veselim bojama.

Za očekivanje je da će se ubuduće mladi mnogo lakše odlučiti da stanu na “ludi kamen” i zasnuju porodicu, jer će od lokalnih zajednica i RS dobijati kredit, a dio tog duga biće im otpisan čim dobiju prvo dijete, a cijeli iznos ukoliko dobiju troje djece.  Planirano je i da se u dogledno vrijeme obezbijedi besplatan vrtić za svu djecu u Srpskoj. Ne treba zaboraviti ni da je Vlada RS uvela naknadu za nezaposlene majke, što je takođe veoma značajna mjera u jačanju nataliteta.

U promociju nataliteta ovih dana uključili su se svi, od ljekara do pripadnika sedme sile. Za više beba u Republici Srpskoj na Gradskom stadionu u Banjaluci zaigrali su i fudbalski asovi beogradske Crvene zvezde i banjalučkog Borca. Sve njih u humanoj misiji na fudbalskom terenu okupila je Fondacija “Djeca nam se rađala” koja je osnovana u cilju promocije nataliteta. Sudeći prema punim tribinama sa kojih su se orile navijačke pjesme, značaj ove akcije prepoznali su i građani.

Svim navedenim potezima Srpska je očigledno riješila da odlučno kaže “stop” bijeloj kugi. Krajnje je vrijeme da alarm zazvoni i kod mladih bez kojih nema širenja potomstva kako bi na svakom ćošku Srpske u godinama koje dolaze odjekivali dječiji smjeh i graja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana