Djeca na meti bolesnika

Anita Janković-Rečević

Sva djeca svijeta zaslužuju bezbrižno djetinjstvo, more ljubavi, podrške i dobre zabave i da je kakve pravde i pravičnosti u životu, ta mala bića, nevinog pogleda i iskrenog osmijeha nikada ne bi smjela da proživljavaju torturu, nasilje i razne oblike zlostavljanja.

Osjećaji poput straha, brige, patnje, razočarenja i bola trebalo bi da budu strani za svakog mališana, jer njihova sićušna srca nisu spremna za takve emocije. Sreća i ljubav bi trebalo da budu njihovi glavni osjećaji.

Nažalost, ta tanana stvorenja, nezrela fizički i psihički često su žrtve nemilosrdnih, zlih ljudi, koji u trenu oka, razigrani dječji osmijeh pretvore u sjetu i tugu. Zbog nesrećne sudbine mnogi su u ranom uzrastu izloženi brutalnom prebijanju, psihičkom maltretiranju i polnom nasilju. U Srpskoj pakao seksualnog zlostavljanja lani je preživjelo daleko više djece nego godinu ranije. Da pedofilija uzima sve više maha pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS, prema kojima su se u kandžama pedofila lani našle 52 djevojčice i tri dječaka, što je za 57 odsto više nego 2017. godine. Porast broja slučajeva polnog nasilja je zabrinjavajući jer pokazuje da živimo u društvu u kojem je sve više ljudi poremećenog mentalnog zdravlja, koji su skloni nastranom ponašanju nad nemoćnim žrtvama, koje nemaju mogućnost otpora. Strašno je i to što seksualno nasilje ostavlja trajne posljedice na tu nesrećnu djecu, koja tako odrastaju u još nesrećnije ljude.

Ono što posebno izaziva gađenje javnosti je to da su počinioci djela pedofilije najčešće sami roditelji te djece, rođaci i poznanici, kojima su nevino vjerovali i koje su voljeli. Priča o Banjalučaninu D. M., koji je osuđen na 15 godina zatvora jer je kćerku zlostavljao od njene šeste godine, izaziva mučninu kod svakog normalnog čovjeka. Nažalost, taj slučaj nije usamljen, jer je isti broj godina robije dobio je i predator S. T. iz Čelinca zbog višestrukog silovanja svoje kćerke. Vjerovatno je sličnih slučajeva u našem okruženju još mnogo, ali nikada neće dobiti sudski epilog, jer žrtva, a nerijetko i porodica, odluči da zataška istinu i problem gurne pod tepih, jer je sramota da neko sazna.

Da bi zaustavila porast pedofilije Srpska je lani podigla zid između mališana i pedofila, osnovavši registar koji bi trebalo da znatno olakša borbu protiv tog zla. Međutim, u tu borbu se moraju uključiti sve relevantne ustanove koje rade sa djecom, a posebna pažnja treba biti usmjerena na internet, čija je masovna upotreba doprinijela širenju pedofilije. U virtuelnom svijetu djeca su laka meta raznih čudaka nastranog ponašanja, zbog čega roditelji moraju u svakom momentu znači s kim njihova djeca komuniciraju i kakve stranice posjećuju. A za očeve, djedove, stričeve, kumove... koji siluju djevojčice zakonodavci bi morali donijeti oštrije kazne. Ako niko nema pravo oduzeti drugom život, bez obzira na to koliko gnusno djelo činio, ima pravo da  ga smjesti iza rešetaka do kraja života da više ne bi povrijedio nijedno dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana