Djeca modernog doba

Dragana Orlović

Nekada su djevojčice skupljale salvete, igrale se lutkama, dok su dječaci vozili bicikl i trčali za loptom. Danas je takvih dječaka i djevojčica sve manje i manje.

Stigle su neke nove generacije, neki novi klinci.

Oni imaju savremene mobilne telefone, laptope i računare. Korisnici su svih društvenih mreža i u tajne interneta bolje su upoznati nego pola moje generacije.

Ipak, problem je činjenica da pojedini od njih često zaboravljaju da su djeca i da su kao maloljetnici izloženi raznim opasnostima na internetu. I ne slute kakve se sve zamke kriju na mnogim društvenim mrežama, kojima slijepo vjeruju i koje su nerijetko cijeli njihov život. Bezazleno ulaze u nova poznanstva, "četuju" sa novim prijateljima i otkrivaju im sebe. Misle da su svi dobri, fini, slatki i in, jer, kao što rekoh, to su ipak samo djeca.

Nerijetko znaju biti i okrutni. Posebno ako nekog iz škole uzmu na zub. Tada su spremni da komentarišu o njemu i ogovaraju ga po raznim blogovima, gdje opet otkrivaju identitet i sebe i svoje "žrtve".

Sve to rade iza leđa roditelja, koji i ne slute šta njihovi mališani rade u slobodno vrijeme. Zaokupljeni dnevnim obavezama, računima i poslom, mnogi od njih misle da su njihova djeca dovoljno odrasla da se brinu o sebi i da im se ništa ne može desiti dok su u kući za računarom. Greška! Upravo zbog toga mnogim roditeljima, ali i nastavnicima neophodna je veća edukacija da bi mogli da prate šta im djeca rade na internetu.

Neophodan je veći angažman svih nas, da bismo izbjegli ozbiljne posljedice. Nije mala stvar ako je nečije dijete izloženo javnom linču na blogu, "Fejsbuku" ili popularnom "Ask.fm". Nije mala stvar ni ako nečije dijete dobije batine poslije škole, jer su se njegovi vršnjaci na društvenim mrežama dogovorili da ga "prebiju". Nije mala stvar, a dešava se, dragi roditelji i prosvjetni radnici.

Danas se dešava tamo nekom djetetu iz ulice, a sutra će se možda desiti i vašem. Ne bih da vas plašim, ali to je činjenica, koje morate biti svjesni dok ne bude kasno.

Razgovarajte sa svojom djecom i učenicima! Pitajte ih ko su im prijatelji na "Fejsbuku", koga su upoznali u tom virtuelnom svijetu, imaju li kakvih problema. Upozorite ih da nisu svi dobri kao što se predstavljaju, ni u životu, a ni na internetu. Jednostavno, pripremite ih za ovo vrijeme - vrijeme modernog doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana