Đake spremaju za život

Milijana Latinović

Da obrazovni sistem u Republici Srpskoj ide u korak s vremenom i prati svakodnevna dešavanja, potvrđuje i vijest da će srednjoškolci u drugom polugodištu nove školske godine dobiti predmet bezbjednost i civilna zaštita.

Za početak, prosvjetari najavljuju eksperimentalnu fazu uvođenja ovog predmeta u pojedine srednje škole, dok će učenici ostalih o prvoj pomoći, terorizmu i prirodnim nepogodama učiti od iduće godine.

Izučavajući predmet bezbjednost i civilna zaštita srednjoškolci će biti spremni za nesreće koje se svakodnevno dešavaju, a koje nažalost ne zaobilaze ni naše krajeve. Jer, kolika god bila nesreća i gdje god se dešavala, ne treba od nje okretati glavu i tvrditi da se to nama ne može desiti. Naprotiv, nesreća ne bira ni vrijeme ni mjesto.

Požari koji ovih dana zadaju glavobolju vatrogascima, poplave koje su uzele danak u Srpskoj prije tri godine i terorizam koji puni novinske stupce svjetskih metropola, samo su neke od nedaća o kojima će đaci učiti.

Ljekari, vatrogasci i stručnjaci za bezbjednost učiće ih o tome kako da se ponašaju u slučaju neke od pomenutih katastrofa, šta da rade da sačuvaju sebe i svoje bližnje.

Uvođenje ovog predmeta novost je za generacije koje sada stasavaju za srednjoškolske klupe, ali ne i za njihove roditelje i nastavnike.

Naime, decenijama prije u školama su učenici izučavali predmet odbrana i zaštita, a istom tematikom i dan-danas bave se i obrazovne ustanove na zapadu.

Da li je ovaj predmet u obrazovni sistem trebalo uvesti mnogo ranije? Mnogi će se složiti da jeste.

Za generacije đaka koji su odavno već uzeli diplomu u ruke i zakoračili na pozornicu života uvođenje ovog predmeta ne znači ništa.

Međutim, za mnoge generacije značiće mnogo. Osim što će tokom školovanja naučiti matematičke operacije, pravopis i gramatiku srpskog jezika, naši potomci biće spremni da se uhvate u koštac sa svakodnevnim životnim problemima.

A ima li bolje škole od one životne i boljeg predmeta od onog koji nas priprema za život?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana