Đačke muke

Dragana Orlović

Suvoparno gradivo, nerazumljivi zadaci, nepotrebni podaci, samo su neki od nedostataka koji se mogu pronaći u udžbenicima, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce u Republici Srpskoj.

Ti nedostaci, ili ipak bolje rečeno - problemi, godinama su prava muka, ne samo za učenike i njihove roditelje, već i nastavnike...

Svi su svjesni da su đaci "zatrpani" nepotrebnim informacijama, koje im vjerovatno nikada u životu neće zatrebati. Svi se slažu s tim da je čak trećina udžbenika iz kojih uče đaci u Republici Srpskoj preobimna, ali da se takav koncept gradiva neprestano "provlači" kroz nastavu.

Gdje se nalazi rješenje i izlaz iz ovog problema, poznato je odavno - u promjenama, međutim, te promjene se ne odvijaju dovoljno brzo, efikasno i temeljno, zbog čega najviše štete imaju oni koji sjede u školskim klupama.

Koji vape za znanjem, a ne za nebitnim podacima.

Ono što je neophodno, jesu generalne promjene nastavnih planova i programa. Neophodno je izbaciti sve te nepotrebne i nerazumljive definicije, zadatke koje ni sami nastavnici ne znaju da riješe, a posebno ono što đake opterećuje, a ne treba im...

Naravno, to ne znači da đaci treba da uče iz "ogoljenih" knjiga, kako bi lakše savladali gradivo. Naprotiv!

Treba da uče, da se obrazuju, da budu spremni da idu kroz život kao obrazovani ljudi! Ali, ipak, ne treba da u prvom razredu gimnazije ili neke druge srednje škole uče nešto što se uči tek na trećoj ili četvrtoj godini studija. Ne treba u nižim razredima da zamrze školu zbog pojmova koje moraju da savladaju, a nisu u stanju ni da razumiju šta oni, u stvari, znače. Ne treba da uče hiljade datuma ili statističkih podataka koji ne trebaju nikome.

Dobar školski udžbenik jedan je od najboljih načina da se popravi kvalitet obrazovanja u cjelini. Jer samo dobar udžbenik i dobar nastavnik donijeće i dobre rezultate. Donijeće znanje.

Jer đaci bi sa nestrpljenjem trebalo da očekuju nastavu, a ne školsko zvono koje označava kraj časa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana