Đačke brige

Dragana Orlović

Preobimni nastavni planovi i programi, loši udžbenici, nemotivisani nastavnici i dezorijentisani đaci i roditelji. Tim riječima nedavno je jedan od prosvjetnih radnika opisao stanje u našem školstvu.

Bilo bi dobro da tako misli kao pojedinac i da, nažalost, to nije prilično realna slika u ovoj oblasti. Oblasti o čijem značaju je suvišno i govoriti, kao i o problemima koji su već godinama prisutni.

Udžbenici, njihovi sadržaji i kvalitet samo su neki od njih. Eksperti iz ove oblasti, ipak, tvrde da ništa ne može preko noći, posebno kada je u pitanju obrazovani sistem, koji je citiraću "kontinuiran proces i zahtijeva neprestana ulaganja i izmjene". Ima istine. Ali, šta takav odgovor znači učenicima u drugom ili trećem razredu osnovne, koji pored niza nepotrebnih sadržaja, samo iz srpskog jezika sada imaju pet knjiga koje svakodnevno nose na nastavu.

Doduše, obećano je da će taj problem dogodine biti riješen. Za školsku 2016/17. godinu s ciljem smanjenja težine đačke torbe i cijene, planirani su novi udžbenici iz srpskog jezika, i to za sve razrede u razrednoj nastavi. Traženo je da u tim novim udžbenicima budu sistematizovani i didaktički oblikovani sadržaji književnosti, jezičke kulture, gramatike i filma-pozorišta. Tom novom koncepcijom sadržaji iz više udžbenika biće objedinjeni u jednom i neće, kako obećavaju, biti potrebe za većim brojem. Ipak, time je saniran samo dio problema. Tu su i drugi predmeti i udžbenici koji zahtijevaju izmjene.

Zbog toga je krajnje vrijeme, gospodo u nadležnim zavodima i ministarstvu, da prestanete prepisivati kao loši đaci.

Razmislite dobro o tome gdje i kako žive naši učenici. Rasteretite ih. Ne treba im milion obaveznih i izbornih knjiga. Treba im taj peti ili šesti čas da idu na sekciju koja ih interesuje, da pokrenu klub u školi, da i pod školskim krovom rade nešto što vole, a ne samo ono što moraju. Batalite razne eksperte. Nerijetko ih angažujete pri kreiranju novih udžbenika, dok su škole pune nastavnika i učitelja koji su mnogo veći stručnjaci i današnjeg đaka znaju u dušu. Njih pitajte. Neka ljudi iz nastave budu pisci programa, udžbenika, nadzornici i savjetnici. A ovi drugi neka malo nose dnevnik i probaju u učionici primijeniti svoje stručne teorije i analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana