Đaci i dalje bubaju

Milijana Latinović

Rezultati međunarodnog PISA testiranja koje je prvi put u BiH sprovedeno u aprilu prošle godine, a koji su objavljeni juče, pokazali su da petnaestogodišnjaci u Srpskoj i FBiH naučeno ne znaju primijeniti u praksi. Na listi od 79 zemalja, BiH je zauzela 62. poziciju, našavši se u društvu Argentine i Perua. Mjereći se sa učenicima u regionu, naši đaci bili su bolji samo od vršnjaka iz Sjeverne Makedonije.

Rezultati su pokazali da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, što je poražavajuća činjenica ne za tu djecu koja su uradila testove najbolje što su znala, već za njihove nastavnike, direktore i cijeli obrazovni sistem. Nažalost, ovi rezultati samo su potvrdili ono o čemu se priča godinama, a to je da je trka za peticama prioritet.

Takav pogrešan stav, mnogi u školsku klupu ponesu iz kuće, tako da dobar dio odgovornosti za ovakve rezultate nose i roditelji kojima je važno da djeca u knjižicama imaju sve petice, da budu vukovci po svaku cijenu, bez obzira na to sa kakvim će znanjem zakoračiti u srednju školu.

Nisu rijetki ni oni koji danima moljakaju nastavnike, pa čak i vrše pritisak na njih da njihovom djetetu daju peticu po svaku cijenu. Nisu ni svjesni da na takav način svojim kćerkama i sinovima čine medvjeđu uslugu.  Mnogi tako ganjajući prosjek tokom osnovne škole nižu visoke ocjene jer su one i dalje jedini parametar za upis u srednju školu, a stvarno znanje ostavljaju po strani. Koliko je siromašno znanje pojedinaca pokazuje podatak da se mnogi već u prvom razredu srednje škole nađu na dopunskim časovima iz matematike, jer osnovno gradivo nisu savladali. Gledanje kroz prste nije strano nastavnicima širom Srpske, a to se donekle sve potvrdilo i na ovom testiranju. I dok zapadne zemlje svoju djecu u školama spremaju za stvarne životne probleme i izazove, mi svake godine pišemo nove strategije i planiramo reforme obrazovanja, koje nikako da ugledaju svjetlo dana.

Iako nema preciznih rezultata PISA testiranja samo za Republiku Srpsku, ne treba se zavaravati da su pojedinačni rezultati entiteta mnogo bolji od ovoga koji je pokazala BiH.

Sa druge strane, dobro je da je BiH obuhvaćena ovim međunarodnim ispitom, te da su znanje i vještine naših učenika sada mjerljivi sa onim što znaju njihovi vršnjaci širom svijeta.

Iako rezultat nije dobar, ne treba ga shvatiti kao potpuni poraz, već kao prvu stepenicu na putu ka vrhu liste. S obzirom na to da se PISA testiranje sprovodi svake tri godine, imamo vremena da zasučemo rukave i bar donekle promijenimo naš obrazovni sistem i podstaknemo generacije koje dolaze da ne bubaju napamet zarad petice u dnevniku, već da gradivo savladavaju sa razumijevanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana