Diskriminacija na srebrenički način

Krstina Ćirković
Diskriminacija na srebrenički način

Reagovanje srebreničkih odbornika iz reda srpskog naroda na neravnopravnu dodjelu CRS-ovih donacija za gradnju kuća na području ove opštine samo je jedan u nizu primjera koji potvrđuju stalnu diskriminaciju Srba.

Programom CRS-a su naime, od  21 stana, samo dva predviđena za Srbe. Posebno je žalosno i sramno, u ovom slučaju, to što je u BiH dozvoljen takav javašluk da se pojedinim službenicima međunarodne zajednice omogućava da zarađuju ogromne plate, čak i onda kada, vršeći "humanitarnu misiju", krše osnovna ljudska prava i vrijeđaju.

Ko je, i da li je neko, možda, propisao da službenik donatorskih organizacija, prilikom izbora korisnika na terenu, ocjenjuje mentalno i fizičko stanje porodica kojima se, navodno, želi pomoći?

Imajući u vidu slučaj nemoćne i bolesne Ikonije Simić, koja nije zadovoljila CRS-ove "kriterijume", jer je, reče službenica CRS-a Mira Mehmedović, "retardirana" može se zaključiti da neko stoji iza takvog nedoličnog ponašanja predstavnika te organizacije.

Srbi godinama, beznadežno čame u neuslovnim alternativnim i kolektivnim smještajima, nažalost, ne samo u Srebrenici, očekujući da se neki donator "smiluje" i uvrsti ih u svoj projekat.

U tom iščekivanju mnogi su, nažalost, umrli ne dočekavši da se vrate i obnove svoja porušena ognjišta.

Da je sve sračunato na štetu Srba u Srebrenici, potvrđuje i činjenica da je ovu opštinu, za posljednjih desetak godina, napustilo više od 10.000 ljudi.

Najveći broj Srba izgubio je svaku nadu da će riješiti svoje stambeno pitanje, jer u ovoj opštini, 14 godina poslije rata, nije dodijeljen nijedan plac, niti izgrađen stan za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih srpskih porodica.

Nije Srebrenica, nažalost, jedini ovakav slučaj.

Jer, dok se na različite načine, ali stalno, vrši pritisak na rukovodstvo Republike Srpske da pomaže povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpskoj, u Federaciji se opstruiše povratak Srba, a njihova imovina svakodnevno uništava i otuđuje.

Za to vrijeme ti nesrećnici borave u više nego neuslovnim uslovima u kolektivnim centrima, kuće i stanovi obnavljaju se nekim drugim ljudima. Kako stvari stoje, u tim će centrima još dugo i ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana