Disciplinski tužilac

Goran Maunaga

To što BiH još čitavu godinu neće imati glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nije nikakva slučajnost već uobičajen propust zbog već poslovične nefunkcionalnosti BiH.

Ne, ta situacija osmišljena je kako bi ona politika koja upravlja pravosuđem BiH u narednoj godini svoj potpun uticaj u tom segmentu zaokružila djelovanjem svog glavnog disciplinskog tužioca u jednom od najturbulentnijih poslijeratnih perioda.

A osmišljena je zato jer je bilo potpuno neizvjesno kako bi Komisija za izbor glavnog disciplinskog tužioca odlučila i ko bi, na kraju, bio postavljen na tu važnu funkciju za koju najžešće lobiraju predstavnici SDA.

Ovako, izvjesno da će na tom mjestu još godinu ostati sadašnji vršilac dužnosti Alena Kurspahić za koju SDA-ovi eksponenti i medijski trabanti imaju sve riječi hvale.

Mogućnost da je koverta kandidata Hasana Pleha otvorena slučajno, gotovo je ravna nuli u situaciji žestoke i već dugotrajne borbe za tu funkciju. A baš ta otvorena koverta neminovno poništava konkurs koji, po zakonu, ponovo može da bude raspisan tek kad prođe godina od raspisivanja prvog.

Da su poštovani zakon i zakonom propisana konkursna procedura, da nije bilo mešetarenja, glavni disciplinski tužilac davno bi bio imenovan jer se mnogo prije maja, kad je ostavku podnio Arben Murtezić, za tu ostavku i znalo.

Cijela igra, kao i razlog za odgađanje tog izbora, sastoje se od upornih pokušaja da na tu poziciju bude postavljen podoban kadar.

Pošto je imenovanje na pun mandat bilo neizvjesno, ovakvom sarajevskom zakulisnom igrom obezbijeđeno je držanje pod kontrolom svih pravosudnih institucija na nivou BiH u narednoj godini.

Tako će u tom predstojećem teškom periodu svi iz SDA, koji bi trebalo krivično da odgovaraju po raznim osnovama, nema sumnje, dobiti zaštitu. S druge strane, imaće odlučujući uticaj na istrage protiv svojih političkih rivala, što objašnjava sve razloge za dosadašnju grčevitu borbu za tu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana