Disciplina je obaveza

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska ulazi u drugi mjesec borbe protiv virusa korona, koji je za veoma kratko vrijeme uzdrmao cijeli svijet i ugasio, prije svega, dosta nevinih života.

I Srpska je, nažalost, kao i zemlje regiona i svijeta, upisana na listu onih koje su zabilježile smrtne slučajeve usljed zaraze tim virusom, a trenutno je to ono nešto što stalno treba da imamo na umu, jer od svih nas, najviše, zavisi koji će broj, na kraju, biti uz ime Republike Srpske, odnosno BiH.

Iako od samog početka ove bitke brojni, među kojima je dosta stručnjaka iz raznih medicinskih grana, pozivaju na odgovornost i disciplinu, neki to još nisu “svarili”.

I dalje imamo neodgovorne pojedince i grupe koji nikako da shvate da od svakog njihovog nepotrebnog izlaska na javne površine korist može da ima samo virus korona, protiv kojeg se bore gotovo sve zemlje na planeti i zbog kojeg medicinari, na prvom mjestu, i drugi ulažu nadljudske napore da bi ovu pošast držali pod kontrolom.

I dalje je nepojmljivo da takvi članovi naše zajednice ne mogu da izdrže nekoliko dana kod kuće i time pomognu i onima koje znaju i onima koji se grčevito trude da iz ovoga izađemo sa što manje posljedica. Da bi i život, kada korona bude savladana, što prije ponovo izgledao kao nekada i da bismo se ponovo uhvatili u koštac sa dobro znanim, starim problemima, koji će, i poslije ovoga, svakako dobiti neke nove nijanse.

Očuvanje zdravlja je sada na prvom mjestu, a od naše odgovornosti u velikoj mjeri zavisi koliko će ova vanredna situacija potrajati i koliko će nam biti potrebno da se vratimo u neku našu normalu. O posljedicama virusa dugo će se još pričati, a potrajaće i sanacija stanja u mnogim oblastima.

Šteta u privredi je ogromna, pod znakom pitanja već su mnoga radna mjesta, za glavu se hvataju mnogi, ali i uzdaju u pomoć Republike i drugih koji su iskazali spremnost da pomognu.

Planovi republičkih institucija su za pohvalu, ali i veoma ambiciozni i tek će se na kraju ovog mjeseca vidjeti prava slika štete koju je Srpska pretrpjela usljed pojave i širenja virusa korona.

U ovom momentu je, ipak, najvažnije da bude otkriveno što više onih koji su pozitivni, da budu izolovani od drugih, zarad svih te da se oporave svi koji su u teškom stanju.

I ponovo, da bismo sabirali oporavljene, a ne one koji to nisu uspjeli, svi moramo da poštujemo izrečene mjere i smanjimo broj druženja. To je naša obaveza koju moramo da ispunimo.

Moramo pokazati da smo disciplinovani i odgovorni. Da vodimo brigu o našim bakama, djedovima, roditeljima, djeci, komšijama. Moramo, jer je to put koji vodi iz ovog zla, a brzina zavisi od svakog od nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana