Direktorska pohlepa

Marijana Miljić Bjelovuk

Bezobrazluk i samovolja pojedinih rukovodilaca preduzeća iz sektora tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože ostaviće posljedice na čitavu industriju.

Zbog njihovog nesavjesnog poslovanja i korišćenja povlastica koje su dobili od Vlade RS da sebi naduvaju platu i do nekoliko desetina hiljada maraka, ispaštaće savjesni poslodavci i njihovi radnici.

Vlada RS je 2010. godine s ciljem jačanja i novog zapošljavanja u sektoru tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože donijela odluku da osnovica za doprinose za sve zaposlene u ovoj djelatnosti bude 25 odsto prosječne bruto plate isplaćene u prethodnoj godini. Međutim, u toj odluci šansu isključivo za veći zaradu, a ne za razvoj sektora, uvidjeli su direktori pojedinih preduzeća koji su sebi isplaćivali astronomske plate i taj iznos obračunavali na osnovu umanjenja osnovice.

Posljednji okidač za nadležne da stanu u kraj takvoj praksi bila je plata od 20.000 maraka koju je sebi isplatio direktor jednog obućarskog preduzeća. Taj direktor, kao i njegove kolege u RS koje su se vodile istom praksom, imali su samo jedan cilj - ubrati što veći iznos novca i pri tome zakinuti budžet RS i radnike koji u ovom sektoru uglavnom rade za minimalac od 410 maraka.

Na platama koje su sebi isplaćivali mogli bi im pozavidjeti i direktori razvijenih preduzeća širom svijeta, jer se u poslovnoj zajednici šuška da su na njihovim mjesečni platnim listama bili iznosi veći i od 20.000 maraka.

Na kraju su otkriveni, ali kasno. Jer do sada su pozamašno zaradili. Jedina kazna za njih, ali i za cijeli ovaj sektor je ta što će ubuduće prilikom obračuna isplate prosječne i plate veće od tog iznosa morati drugačije da vrše obračune.

Nažalost, oni koji su isplaćivali sebi astronomske plate neće pretrpjeti nikakve kazne. Dobro su zaradili i idu dalje. Sigurno već smišljaju nove podvale da zarade na štetu svojih zaposlenih i države.

Iza sebe pri tim računicama ostavljaju one privrednike koji savjesno posluju i koji godinama vape i bore se za smanjenje nameta koje nose na leđima.

Najmanje što kontrolni organi mogu da urade u ovom slučaju jeste da javno objave imena onih koji su u direktorskim foteljama smišljali kako da iskoriste povlastice za nove zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana